Matija Habljak/PIXSELL

‘Gušt je raditi predstavu nastalu iz improvizacije’

Premijera obnovljene predstave ‘’Nevjerojatan događaj’’ u režiji Ivice Boban bit će u srijedu, 6. ožujka, u Teatru EXIT, a prije je ta predstava igrala u KNAP-u. U ovoj predstavi koju je Ivica Boban, kako se to kaže, stvorila ni iz čega, odnosno iz improvizacija studenata, četvero mladih glumaca – Filip Detelić, Anja Matković, Tara Rosandić i Erna Rudnički – transformirat će se snagom talenta i vještinom u više od dvadesetak likova koji su se jednog dana našli u vrtlogu nevjerojatno turbulentnog događaja. Glumica Erna Rudnički za ulogu u ovoj predstavi dobila je nekoliko nagrada, a za Nacional kaže da je svaki projekt novi izazov za glumce, ali i novo veselje:

“Volim autorske projekte, taj proces stvaranja, igre… Kreće se iz nule i ni iz čega se može roditi svašta, taj princip rada me osobito ispunjava. Pogotovo je divno kada radiš sa super ljudima i kada cijeli autorski tim uživa u radu na projektu. U ovom slučaju likove smo stvorili još na Akademiji, s njima smo diplomirali u klasi Ivice Boban, a kasnije nas je Ici okupila i dala nam priliku. Svi smo ušli u ovaj proces otvorena srca, iz nas je kroz improvizacije samo ‘izlazilo’ i stvorili smo dosta materijala, tako da nam je jedino teže palo odbacivanje nekih dijelova koji su nam prirasli srcu, ali sve u svemu smo guštali“.

Sve četvero glumaca igra po nekoliko likova i predstava je dosta fizički zahtjevna. Kako kaže Erna Rudnički, nakon svake izvedbe cijede se svi do kože i sretni su ‘’ko prasci’’ jer nema na kraju boljeg osjećaja od toga, i sretne publike:

„Nagrade koje sam dobila za ulogu u ovoj predstavi samo su mi bile potvrde da ima smisla to što radim, da nastavim, ali najveća nagrada mi je da imam mogućnost i priliku raditi ono što volim i znam raditi, i od toga živjeti. Voljela bih da ih je više, ali na svakoj sam zahvalna“.

Kako je pojasnila glumica, predstava „Nevjerojatan događaj“, na rubu zbilje i fikcije, istine i mašte, problematizira istraumatiziranu stvarnost, sve težu i za mnoge nepodnošljivu svakodnevicu, borbu da se opstane i izvuče iz minusa, narušenih odnosa, samoće i svih nemogućih, ali bolno stvarnih problema i bezizlaznih situacija tranzicijskog neoliberalno kapitalističkog vremena koje živimo.

„Svi su ti problemi upisani u živote sedam glavnih i još petnaestak sporednih likova. Taksist, umirovljena antropologinja, promotorica zdravog života, zabavljačica u noćnom baru, autorica knjige, bivša radnica mesne industrije, timariteljica u zoološkom vrtu, nogometašica… samo su neki od likova koje igramo. Predstava je inače igrala u KNAP-u, ali s obzirom na to da ju neko vrijeme nismo igrali, zamolili smo Ivicu Boban i Matka Raguža da se predstava osvježi i ponovno stavi na scenu. Matko nam je izašao u susret, toplo nas prigrlio, KNAP se s time složio, dobili smo ogromnu pomoć i s jedne i s duge strane i to je to… Sada smo u Exitu i veselimo se. Stvarno smo imali sreće što su nam kazališta izašla u susret, što prijateljski surađuju i što su nam omogućili da radimo. Sve u svemu, Exit je sada naš novi dom.“

Erna Rudnički puno radi, a o planovima ne želi previše govoriti jer, kako kaže, to voli zadržati za sebe. Ali lijepe stvari dolaze u kojima će, sigurna je, uživati. Posljednji projekt koji je snimala je dugometražni film u Sloveniji “Vsi proti vsem” redatelja Andreja Košaka, u kojem je prvi put glumila na slovenskom, upravo je završila i sinkronizaciju crtica “Alvin i vjeverice” na HRT-u te još uvijek igram u hit predstavi “Otpisane” Kazališta Moruzgva i Scene Gorica uz Kseniju Marinković, Eciju Ojdanić i Slavka Sobina, s kojima će uskoro zaigrati i 100. izvedbu.

Komentiraj