GUARDIAN: Prijeti nestašica lijeka za Covid 19 jer je sve kupila Amerika

Amerika je kupila sve zalihe remdesivira, jednog od dvaju lijekova koji dokazano djeluju protiv koronavirusa, pa ostatku svijeta prijeti nestašica, objavio je britanski Guardian.

“Posjeduju pristup većini zaliha, pa ništa nije ostalo za Europu”, za Guardian je rekao doktor Andrew Hill, znanstvenik sa Sveučilišta u Liverpoolu.

Stručnjaci i aktivisti zabrinuti su tom unilateralnom akcijom Amerike, ali i njezinim mogućim širim posljedicama, primjerice ako se pronađe cjepivo. “Zamislite da se radi o cjepivu. To bi bio kaos. Možda nam ovo pokazuje što tek dolazi”, kazao je Guardianu Hill.

Britanski list ocjenjuje kako je “Trumpova administracija već pokazala da je spremna izbaciti i zaobići sve druge zemlje kako bi za Ameriku osigurala dovoljnu opskrbu medicinskom opremom”.

Remdesivir je prvi lijek koji su američke vlasti proglasile valjanim u borbi protiv koronavirusa jer se pokazalo da ljudima pomaže u bržem oporavku. Prvih 140.000 doza je potrošeno, a Amerika je sada kupila cijelu proizvodnju za tri mjeseca unaprijed.

Vlasnik patenta za remdesivir je tvrtka Gilead, što znači da ga nijedna druga tvrtka ne smije proizvoditi. Lijek stoji oko 3200 američkih dolara, a uključuje šest doza.

Sjedinjene Države najpogođenija su zemlja na svijetu pandemijom koronavirusa s 2.727.300 zaraženih i 130.106 umrlih.

Komentiraj