EPA/Rayner Pena

Guaido pozvao na pooštrenje sankcija Madurovoj vladi

Venezuelski oporbeni čelnik Juan Guaido pozvao je Europu da pooštri financijske sankcije vladi Nicolasa Madura nakon što je protjerala njemačkog veleposlanika.

Proglašenje veleposlanika Daniela Krienera personom non grata “predstavlja prijetnju Njemačkoj”, rekao je Guaido u četvrtak za Der Spiegel.

Venezuelska vlada je u srijedu priopćila da je protjerala njemačkog veleposlanika zbog miješanja u unutarnje poslove zemlje, dva dana nakon što je diplomat u zračnoj luci u Caracasu dočekao Guaidoa koji se vratio iz posjete Kolumbiji.

“Nadam se da će Europa oštro reagirati na tu ozbiljnu prijetnju…”, kazao je Guaido. “Prije svega oni trebaju pooštriti financijske sankcije protiv režima”, istaknuo je.

Njemačka je među mnogim zemljama koje su priznale Guaida kao čelnika Venezuele i koje podržavaju njegov plan o uspostavi prijelazne vlade prije izbora.

Kriener je, uz veleposlanike i diplomate iz ostalih europskih veleposlanstava, bio u ponedjeljak na dočeku Guaidoa kako bi mu iskazao potporu. Postojala je, naime, mogućnost da Guaido bude uhićen zbog kršenja zabrane o izlasku iz zemlje.

Komentiraj