EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Guaido pozva EU da pritisne Madura, otkrio tajne sastanke s vojskom

Samoproglašeni predsjednik Venezuele Juan Guaido rekao je da su održani tajni sastanci oporbenih čelnika i predstavnika oružanih snaga jer je vojska “ključna” za svrgavanje s vlasti predsjednika Nicolasa Madura na kojega treba nastaviti pritisak da odstupi i u tom smislu zatražio je pomoć Europske unije.

“Održali smo tajne sastanke s članovima vojske i sigurnosnih snaga. Ponudili smo oprost svima koji neće biti krivi za zločine protiv čovječnosti”, napisao je Guaido u komentaru za američki dnevnik The New York Times od četvrtka, piše agencija dpa.

“Povlačenje vojne podrške Maduru presudno je u omogućavanju promjena u vladi, a većina se slaže da je trenutno stanje u Venezueli neodrživo”, dodao je Guaido.

Samoproglašeni predsjednik Guaido zatražio je i pomoć Europske unije da izvrši pritisak na Madura.

“Rekao sam mu, koja je tvoja poruka meni i drugim ministrima vanjskih poslova?”, rekao je ministar vanjskih poslova Velike Britanije, Jeremy Hunt, kako prenosi agencija Reuters.

“Rekao je dvije stvari: nastavite vršiti pritisak na Madura koji je napravio toliko štete, i zapamtite da je ovo zbog humanitarne katastrofe koja se trenutno događa”, dodao je Hunt.

Juana Guaida, samoproglašenog predsjednika, podržavaju Sjedinjene Države, Kanada, većina latinoameričkih država i Europska unija, a aktualnog predsjednika Madura podržavaju Rusija, Kina, Turska, Iran, Kuba, Bolivija te Meksiko.

Komentiraj