GUAIDO Pohod s ciljem u palači Miraflores

epa

Vođa venezuelske oporbe i samoproglašeni privremeni predsjednik Juan Guaido počeo je u subotu u središnjem gradu Valenciji veliki obilazak Venezuele koji je obećao završiti u glavnome gradu Caracas i to u palači Miraflores gdje će zauzeti ured predsjednika.

Venezuela je još u šoku od prekida struje koji je gotovo tjedan dan paralizirao cijelu zemlju.

“Vrijeme je da Venezuelu preuzmemo pedalj po pedalj”, rekao je Guaido na tribini u Valenciji.

“Misle da nas mogu ušutkati, zastrašiti… Režim želi u nama posaditi sumnju. Neće nas uspjeti podijeliti, ovaj je proces nepovratan, nema više povratka na staro”, rekao je u u subotu u Valenciji, glavnome gradu države Carabobo.

U tom industrijskom gradu nekih 170 kilometara zapadno od Caracasa slušale su ga tisuće njegovih pristaša.

Guaido je pozvao sve zastupnike venezuelske oporbe, koja ima većinu u parlamentu, da u svojim okruzima organiziraju lokalna gradska i pokrajinska vijeća.

Pedesetak sastanaka takvog tipa već je održano u subotu u deset od 23 država u Venezueli, ustvrdila je oporba.

“Mobilizacijom građana okončat ćemo uzurpaciju vlasti”, najavio je u subotu Guaido na Twitteru.

Obećao je da će se “vrlo brzo smjestiti u predsjedničkom uredu”, ali ipak nije naveo datum u koji kani izvesti taj čin u Caracasu.

Nakon divovskog prekida isporuka struje koji je paralizirao zemlju od 30 milijuna stanovnika, od kojih je deset posto izbjeglo u susjedne države zbog nestašica osnovnih proizvoda i hiperinflacije, Venezuela još dublje tone u krizu jer se urušava proizvodnja nafte koja je njezino najveće bogatstvo i osigurava 96 posto prihoda.

Aktualni predsjednik, socijalist Nicolas Maduro, optužuje Sjedinjene Države da su “kibernetičkim napadima” na glavnu centralu u Venezueli izazvale prekid struje. Maduro je pozvao na novu “antiimperijalističku mobilizaciju” i naredio vojsci da pojača nadzor nad električnim postrojenjima te naredio sječu vegetacije oko postrojenja i dalekovoda.

S druge strane Guaido, kojega su priznale Sjedinjene Države i nekih pedesetak zemalja, među njima Europska unija, naziva Madura “uzurpatorom”, optužuje ga da je lažirao rezultate nedavnih predsjedničkih izbora na kojima je izabran na drugi mandat te ga krivi za loše upravljanje i korupciju što je zemlju gurnulo u nezapamćenu krizu.

Komentiraj