Gruzijska policija upala u urede glavne oporbene stranke i pritvorila njezina čelnika

Gruzijska policija upala je u urede stranke opozicijskog čelnika Nike Melije te ga pritvorila rano u utorak, nekoliko dana nakon što je premijer dao ostavku nakon nesporazuma po pitanju toga treba li poznatog političara staviti u pritvor.

Melia, čelnik opozicijskog Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM) optužen je da je poticao na nasilje na uličnim prosvjedima u lipnju 2019. godine, što je on odbacio kao politički motiviranu odluku.

Sud u glavnom gradu Tbilisiju prošli tjedan je naredio pritvaranje Melije zbog toga što navodno nije platio jamčevinu. Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je da odgađa izvršenje naredbe pritvaranja Melije nakon ostavke premijera Giorgija Gakharije.

Snimke iz ureda UNM-a koje je objavio Sputnik Georgia, pokazuju da se Melija zabarikadirao u prostoriju s nekolicinom svojih pristaša, dok su se opozicijski aktivisti sukobili s policijom na ulicama.

“Pozivamo predstavnike obiju političkih opcija i njihove pristaše da prosvjeduju mirnim putem, da se suzdrže od nasilnih radnji i da se ne miješaju u odluke suda”, Sputnik Georgia je citirao ministra vanjskih poslova, koji se osvrnuo na naredbu da se Melia pritvori.

Gakharia, koji je dao ostavku 18. veljače, rekao je da je njegova odluka potaknuta nesporazumom s njegovim vlastitim timom po pitanju zatvaranja Melije.

Gakharia je rekao da je Melijino zatvaranje neprihvatljivo ako izazove političke podjele u ovoj južnokavkaskoj naciji od 3.7 milijuna ljudi.

Komentiraj