Gruzijci prosvjeduju ispred parlamenta zbog posjeta ruske delegacije

Deseci tisuća Gruzijaca okupili su se ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu Tbilisiju u četvrtak kako bi prosvjedovali protiv govora koji je u gruzijskom parlamentu održao zastupnik u ruskom parlamentu na svom jeziku, a policija je odgovorila gumenim metcima, prema riječima očevidaca.

Prosvjednici su uzvikivali slogane protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i njih nekoliko desetaka probilo je policijske linije i pokušalo ući u zgradu parlamenta.

Policija ispaljuje gumene metke na prosvjednike, rekli su očevici novinske agencije Reutersi.

Prosvjede je izazvao Sergej Gavrilov, trenutačni predsjednik glavne skupštine Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja (MSP), kada se obratio delegatima na ruskom jeziku i to s mjesta koje inače zauzima predsjednik gruzijskog parlamenta.

Gavrilov je vođa ruske delegacije koja sudjeluje u MSP-u, tijelu koje je uspostavio grčki parlament 1993. kako bi promicao veze između pravoslavnih parlamentaraca.

Rusija i Gruzija nemaju diplomatske odnose od kratkog Rusko-gruzijskog rata iz 2008., u kojemu je Rusija pobijedila i nakon toga priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije, dviju odmetnutih pokrajina u kojima su sada stacionirane ruske postrojbe.

Odnosi s velikim susjedom i gospodarom iz sovjetske ere dominantna su tema gruzijske unutarnje politike.

Opozicija optužuje vladajuću stranku Gruzijski san za nedovoljno čvrsto suprotstavljanje Moskvi.

Komentiraj