Gruzija izabrala prvu predsjednicu

EPA/STR

Bivša gruzijska ministrica vanjskih poslova Salome Zurabišvili pobijedila je na predsjedničkim izborima, objavilo je izborno povjerenstvo u četvrtak ujutro, a Zurabišvili je postala prva žena koja obnaša predsjedničku dužnost u Gruziji.

Šezdesetšestogodišnja Zurabišvili osvojila je 59,6 posto glasova nakon što je prebrojano 99 posto listića, objavilo je povjerenstvo, dok je njezin suparnik Grigor Vašadze, također bivši ministar vanjskih poslova, osvojio 40,4 posto.

“Zemlja je danas donijela ključnu odluku”, kazala je Zurabišvili prema televizijskoj postaji Rustavi 2. “Svi mi, definitivno i čvrsto, kažemo ne prošlosti”.

Zurabišvili se natjecala kao neovisna kandidatkinja no podupire je vladajuća stranka Gruzijski san, koja želi razvijati odnose i s Rusijom i s Europskom unijom.

Rekla je da će nastojati ostvariti dijalog s onima koji je nisu podržavali u predsjedničkoj utrci. Dužnost će nova predsjednica preuzeti sredinom prosinca.

Kandidat oporbene koalicije Snaga je u jedinstvu Vašadze, čiji su rezultati u prvom krugu bili blizu njezinima, podupire integraciju s EU-om i NATO-om.

Od ukupno 3,5 milijuna glasača u Gruziji izišlo je oko 66 posto. Sadašnji predsjednik Giorgi Margvelašvili nije se htio natjecati.

Izbori obilježavaju zadnju prigodu da Gruzijci izravno biraju predsjednika, jer bi zemlja trebala postati parlamentarna republika, a predsjednika će birati elektorski kolegij.

Komentiraj