Grupa GEFCO, globalni pružatelj usluga industrijskog lanca opskrbe i europski lider u automobilskoj logistici, objavila je financijske rezultate za prvu polovicu 2018. godine.

Prihodi Grupe porasli su za 6,2 posto na 2,402 milijarde eura, potaknuti dvoznamenkastim povećanjem u segmentu Value Key Accounts (međunarodni klijenti koji koriste usluge integrirane logistike). Posljedica je to i neprestanih napora uloženih u zadobivanje povjerenja novih klijenata razvojem složenih logističkih rješenja temeljenih na stručnosti i iskustvu te u povećanje opsega poslovanja s postojećim klijentima kroz prodaju dodatnih ili opsežnijih usluga.

EBITDA je za prvih šest mjeseci 2018. godine iznosila 165,4 milijuna eura prema standardima MSFI 16. Ako se isključe promjene pod utjecajem standarda MSFI 16, EBITDA je za spomenuto razdoblje iznosila 121,9 milijuna eura, što je povećanje od 11,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

Normalizirana EBIT dosegla je u prvoj polovici 2018. godine 94,9 milijuna eura prema standardima MSFI 16 (ako se isključi MSFI 16, normalizirana EBIT dosegla je 93,5 milijuna eura).

Na temelju iskustva Grupe dugog 69 godina nastavljen je trend snažne prodaje složenih integriranih logističkih usluga najvećim klijentima u svim industrijama diljem cijelog svijeta. Primjerice, GEFCO je počeo s isporukom vozila u Rusiju za Renault-Nissan (koji je ujedinjen s Mitsubishi Motors). Grupa je dodatno pospješila usluge skladištenja i sekvenciranja koje pruža dobavljačima i proizvođačima automobilske opreme u Halewoodu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a otvoren je i novi objekt u slovačkoj Nitri za potrebe pružanja usluga tvrtki Lear Corporation specijaliziranoj za automobilsku opremu.

GEFCO je u Francuskoj i ostatku Europe razvio rješenja za tvrtku Mecachrome, globalnog lidera u dizajnu, inženjeringu, proizvodnji i montaži složenih i precizno projektiranih komponenti za zrakoplovnu i automobilsku industriju. GEFCO je izabran za vodećeg pružatelja logističkih usluga (lead logistics provider – LLP) za oblikovanje transportnih tokova u Francuskoj te između Francuske, Portugala i Maroka.

Tvrtka John Deere u Brazilu odabrala je Grupu za isporuku poljoprivrednih strojeva u Brazil i susjedne zemlje (Argentinu, Boliviju, Brazil, Čile, Paragvaj, Peru i Urugvaj).
GEFCO je nastavio podržavati Amazon u nekoliko europskih zemalja te u Dartfordu u Ujedinjenom Kraljevstvu organiziranjem usluga ulazne logistike njihovih prodavača te komisioniranja. GEFCO je uveo europsku mrežu opskrbnog lanca za TEDi, njemačkog maloprodajnog proizvođača robe široke potrošnje.

Grupa je također ostvarila uspjeh u primjenama svojih rješenja pod nazivom Time Critical Solutions u vremenski uvjetovanoj logistici, nudeći posebno prilagođene usluge klijentima diljem svijeta koji su zahtijevali hitnu uslugu. Tako je, primjerice, francuskim televizijskim postajama prevezao opremu za emitiranje do gradova domaćina ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, uz upravljanje svim carinskim i drugim procedurama. U Australiji je osmislio, testirao i primijenio jedinstveno novo rješenje za prijevoz velikih zrakoplovnih motora putničkim avionima. Od početka 2018. godine uspješno je riješeno više od 40 000 zahtjeva za vremenski uvjetovanom logistikom u automobilskoj i drugim industrijama.

“U prvoj polovici 2018. godine nastavili smo sa širenjem i diversifikacijom baze klijenata i lokacija na kojima poslujemo, ostvarujući tako značajno povećanje prodaje u Srednjoj Europi i na Bliskom Istoku. GEFCO je na dobrom putu i do kraja ove godine očekujemo širenje portfelja i u Sjevernoj Africi“, rekao je Emmanuel Arnaud, izvršni potpredsjednik GEFCO-a za prodaju i marketing.

Komentiraj