‘Gruda snijega se zakotrljala’: Saborska zastupnica SDP-a otkrila da ju je, kao studenticu, pokušao silovati vozač Hitne

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora ispričala je u četvrtak, nakon konferencije za medije ‘Zaštitimo žene žrtve nasilja’ vlastito mučno iskustvo koje je doživjela u vozilu hitne pomoći.

“Kao mnoge žene, i ja sam bila žrtva kaznenog djela, kao studentica, prije oko 35 godina. Nikad nisam o tome govorila, čak ni obitelji”, rekla je Barbara Antolić Vupora nakon konferencije za N1.

“Kad sam kao studentica bila na putu do bolnice u vozilu Hitne pomoći. Vozač je došao i pokušao me silovati, bila sam u polusvjesnom stanju i obranila sam se. Kad je vidio da neće uspjeti, odustao je i završila sam u bolnici, a nije mi palo na pamet to tad reći, ni bolnici ni doktoru, nikome”, ispričala je. Dodala je da je danas o tome progovorila jer ne želi postati primjer, nego se ‘nastaviti na grudu snijega koju su ta silna svjedočansstva proizvela’.

“Država mora nakon svega toga razmisliti kako zaštititi žrtve ne samo u onom dijelu prijava, nego u samom sudskom procesu. Ne mogu se dogoditi još milijuni zlostavljanja da bi se naša sudska praksa promijenila. Znam da osobno neću ništa promijeniti, ali zajedno možemo puno toga”, poručila je SDP-ova zastupnica,

Smatra da je potrebna hitna izmjena zakonskog okvira. Kaže da je od njegog osobnog iskustva prošlo 35 godina. “mala sam mogućnosti reći, ali nisam, nije to samo strah. To je emocionalna zamka koja se može otvoriti ako se više žena odvaži. Da se ne pita zašto nisi prijavila tada ili tražila si – i protiv toga se treba boriti”, istaknula je.

Barbara Antolić Vupora upitala je kako očekivati da će netko iznijeti sve relevantne činjenice, ako su žrtve u istom prostoru s počiniteljem i ako u tom prostoru ima ljudi koji su uz počinitelja. To, poručuje, nije ljudski.

“reba postaviti stvari tako da će žrtva biti zaštićena od daljnjeg zlostavljanja, to treba zakonski urediti. Konkretna rješenja leže u izmjeni kaznenog zakona, to je vladajućima dužnost učiniti. Dužnost vladajućih je pomoći ljudima, pogotovo žrtvama”, zaključila je.

Komentiraj