GRUBIŠIĆ: “Svaka izgubljena kuna u javnom sektoru, vratit će se u privatnom”

Konzultant za korporativne financije Andrej Grubišić jutros je gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao ekonomsku situaciju u Hrvatskoj i poteze koje treba učiniti kako bi se umanjio učinak krize.

Grubišić kaže kako radna mjesta u turizmu dugotrajno neće biti ugrožena jer se uglavnom radi o zdravoj industriji.

„Čak i ako dođe do značajnijeg gubitka radnih mjesta, postojat će mogućnost da se brzo vrate jer su ti biznisi u suštini zdravi. Na to će utjecati brzina relaksacije mjera, ne samo u Hrvatskoj nego i na tržištima s kojima posluju“, rekao je.

Smatra da je za ekonomiju puno korisnije ubrzano relaksiranje postojećih epidemioloških mjera uz dobru kontrolu, nego uvoditi agresivne financijske mjere. Dodaje kako trenutno imamo veliki ekonomski ceh ali potencijalno imamo i zdravstveni ceh.

„Dobar dio hrvatskog zdravstvenog sustava radi u reduciranom modu, dobar dio zahvata i pregleda iz normalnog dijela zdravstva je stavljeno on hold. Pravi pritisak na zdravstveni sustav očekujem nakon relaksacije mjera, kad krene redovno zdravstvo“, istaknuo je.

Komentirao je i Vladine mjere. “Umjesto isplate 4 000 kuna ili odgode poreza, da se išlo s dvomjesečnim poreznim rasterećenjem, svima porez 0 po svim osnovama. Na taj način bismo ostvarili da država nije birala pobjednike, 20 milijardi bi ostalo u gospodarstvu, a poslodavci bi odlučili kako to raspodijeliti, da li na plaće ili na investicije, a mi bi ostali u okvirima slobodnog tržišta”, objasnio je.

Što se tiče racionalizacije u javnom sektoru, Grubišić kaže da je pravo sindikata da štite prava radnika, ali da je najbolja zaštita radnih mjesta visoka potražnja zbog dobre ekonomske aktivnosti. “Da biste u javnom sektoru nekome dali, morate nekome nešto uzeti, ako uzimate privatnom smanjujete potrošnju, ograničavate njegovu sposobnost investiranja. Racionalizacija je apsolutno potrebna, a svaka izgubljena kuna u javnom sektoru, vratit će se u privatnom”, zaključio je.

Komentiraj