GRUBIŠIĆ: “Problem Vladinih mjera je što su diskriminatorne”

Konzultant za korporativne financije Andrej Grubišić jutros je u ‘Novom danu’ N1 televizije govorio o Vladinim mjerama za izlazak iz krize.

“Ova kriza koja se događa nije posljedica pada potražnje za određenim proizvodima kao rezultat tržišnih poremećaja, mi imamo eksterni šok koji nema puno veze s djelovanjem tržišta no na njega utječe jer je silom zakona, odnosno dekretom Vlada više -manje zatvoreno. No, zaključak koji proizlazi jest da nas više zanima da se postojeći biznisi čim prije vrate, a možda zvuči grubo, da one koji moraju propasti, propadnu što prije”, kazao je Grubišić.

Smatra da su mjere Vlade pomogle određenom djelu poduzetnika, no problematično je što su diskriminatorne, nisu sveobuhvatne i razvidno je da neće biti dostatne.

“Nadam se da će Vlada u prilikom predstavljanja nacionalnog programa reformi s novim setom mjera ići u smjeru manje diskriminacije, a stoji iza prijedloga da bi u novom rasterećenju trebalo biti i porezno rasterećenje od barem mjesec dana “tax breaka. Veliki sam zagovornik reducirane države i ograničene vlasti, no svjestan sam činjenice da 200 ili 500 milijuna kuna reduciranja troškova sigurno neće biti ključno za brzi oporavak gospodarstva”, rekao je Grubišić.Na pitanje koliko će nam trebati da se oporavimo od krize, Grubišić na početku ističe da je dobro što se, za razliku od prošle gospodarske krize, nije išlo na povećanje porezne presije.

“Mislim da nije došlo do tektonskih tržišnih poremećaja u smislu gubitka prave potražnje za proizvodima i uslugama koji su se konzumirali prije krize, ako dođe do agresivnije liberalizacije ekonomske aktivnosti, što je ključan preduvjet, najprije ćemo izaći iz krize i ako nam se što prije pusti da počnemo normalno raditi uz poštivanje svih mjera”, poručio je.

Objavu popisa poduzetnika koji su primili pomoć od države Grubišić smatra dobrim potezom te kaže kako smatra da bi čitav državni proračun trebao biti transparentan.

Komentiraj