HINA/ Denis CERIĆ

GRMOJI OSTAO IMUNITET U Saboru na rubu fizičkog obračuna

Hrvatski sabor odbio je u petak većinom glasova skinuti imunitet Mostovu zastupniku Nikoli Grmoji, kojega je privatno tužio saborski kolega, nezavisni zastupnik Željko Lacković zbog kaznenog djela klevete, a rasprava o imunitetu završila je žestokim verbalnim sukobom mostovca Mire Bulja i Lackovića.

Lackovića je na tužbu potaknuo Grmojin intervju za jedne dnevne novine u studenom prošle godine, gdje je ustvrdio “da u Državnom sudbenom vijeću (DSV) sjedi zastupnik Milana Bandića, Željko Lacković, a znamo pod kakvim je optužbama Bandić i to je sasvim neprimjereno. Treba promijeniti način odabira, DSV je izvor korupcije”.

Lacković ističe da je Grmoja iznio neistinite tvrdnje koje štete njegovoj časti i ugledu, pa ga je tužio za kazneno djelo klevete, izvijestio je Žarko Tušek, predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP). MIP je Saboru predložilo da, budući je riječ o privatnoj tužbi, postupi po uobičajenoj praksi, dakle odbije Grmoji skinuti imunitet, odnosno dati odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv njega.

“Častan sam i odgovoran čovjek i želim da Grmoja kaže tko je to ‘umočen’ “, rekao je Lacković apelirajući da Sabor promijeni praksu i Grmoji skine imunitet. Djelo klevete nije se dogodilo u Saboru, a oprati se ne možete nego pred sudom, naglasio je nezavisni zastupnik Lacković.

Grmoja je, pak objasnio okolnosti intervjua zbog kojeg je tužen. Dan prije dogodio se skandal u kojem je sudjelovao DSV, a do intervjua je došlo nakon što je SOA rekla da je 20 sudaca izravna prijetnja nacionalnoj sigurnosti, pojasnio je Grmoja, citirao što je točno rekao, te zaključio da u intervjuu ne vidi ništa spornog.

‘Lacković nije u tužbu krenuo sam, Vladimir Šeks najavio mi je gorke trenutke’, rekao je nadalje Grmoja. Tvrdi da će i dio sudaca iz DSV-a krenuti tužbama protiv njega.

Grmoji će suditi oni koje DSV imenuje, dakle unaprijed izgubljen spor, dodao je Mostov Miro Bulj.

Na Grmojinu stranu stao je i Ivan Pernar (ŽZ) ustvrdivši kako Mostov zastupnik nije rekao da je Lacković korumpriran, nego da u DSV-u ima korumpriranih.

“Lacković se prepoznao, što je indikativno, njegova tužba govori više od Grmojinih riječi, ova tužba je na neki način Lackovićevo priznanje”, izjavio je Pernar.

Dodao je kako aktualna saborska većina ovisi o Bandiću koji ima puno optužnica protiv sebe, a da je Lacković je njegova prodružena ruku u Saboru.

U raspravi, koja se ‘razlila’ na različite teme, Pernar je u jednom trenutku dobacivao iz zastupničke klupe, što je vidno iznerviralo predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića .

“Što je vama, nećete se tako ponašati u sabornici. Još jednom i pozvat ću stražu”, upozorio ga je Jandroković.

Nakon što je glasovanje o Grmojinom imunitetu okončano svađa između Bulja i Lackovića, koji je spominjao njegov ratni put, eksalirala je, te je došlo do verbalnog sukoba, najprije s Lackovićem, a potom i s Milijanom Brkićem te još nekim zastupnicima.

Fizički je obračun srećom izostao jer su čelnik Mosta Božo Petrov i Grmoja smirili Bulja i odveli ga iz sabornice.

Komentiraj