Grmoja “pružio ruku” HDZ-u da podrži povjerenstvo za Agrokor, ali uzalud

HINA/ Denis CERIĆ

Mostovac Nikola Grmoja u petak je, zatraživši po drugi put saborsku stanku, “pružio ruku” HDZ-u i pozvao njegove zastupnike da se do 15 sati potpisima pridruže zahtjevu oporbe za radom istražnog povjerenstva za Agrokor, no šef HDZ-ova Kluba Branko Bačić ponovio je kako njegova stranka ne želi kršiti zakon koji “jasno i nedvosmisleno ne ostavlja mogućnosti za djelomični rad povjerenstva”.

Grmoja je podsjetio da je Most prikupljao potpise kako bi se u proceduru uputila izmjena odluke o saborskom istražnom povjerenstvu o Agrokoru u smislu odabira potpredsjednika povjerenstva ali i preskakanja odredbe o financijskim izvješćima, te se pohvalio kako takav odaziv nije očekivao.

“Skupio sam 35 potpisa cjelokupne opozicije. Do prije sat vremena potpisali su uz Most i Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, IDS, Glas, Neovisni za Hrvatsku, upravo su potpisali predsjednik SDP-ova kluba Arsen Bauk i Franko Vidović, a imam najavu da bi još neki trebali potpisati”, rekao je Grmoja.

Tome su se, kaže Grmoja, pridružili i neki iz vladajuće većine, kao što je Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku).

Smatra kako prijedlog izmjene odluke predsjednik Sabora mora staviti u proceduru, a HDZ-ovcima je poručio da im do 15 sati “pruža ruku” suradnje.

“Bit ću toliko konstruktivan i pružit ću ruku prema HDZ-u kako ne bi ispalo da oni opstruiraju rad povjerenstva. Ostavit ću do 15 sati ovu odluku u Klubu Mosta, a iako nisu svi zastupnici tu, dovoljno je da potpiše predsjednik Klubal HDZ-a Branko Bačić. To će biti poruka da HDZ nema ništa protiv saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor”, istaknuo je Grmoja.

Mostovac je također ustvrdio kako je dobio informaciju da se u Uredu predsjednice nalazi kaznena prijava koja je 90-tih godina podignuta protiv Ivice Todorića. “To pokazuje da su zakazali Državno odvjetništvo i pravosudni sustav jer po toj kaznenoj prijavi nije napravljeno ništa”, zaključio je.

Prozvani Bačić izvijestio ga je kako se “u klubu HDZ-a ništa nije promijenilo u odnosu na jutrošnje izlaganje”.

“I dalje tvrdimo da je sukladno Zakonu o istražnom povjerenstvu, kad Županijski sud u Zagrebu potvrdi rješenje o otvaranju istrage, povjerenstvo treba prestati s radom. To je zakonito i jedino moguće rješenje oko daljeg rada povjerenstva. To je pozicija nas u HDZ-u”, poručio je Bačić.

Podsjetio je na nedavnu izjavu premijera Andreja Plenkovića da postoji niz drugih poslovničkih mogućnosti za utvrđivanje okolnosti oko Agrokora, bilo kroz rad radnih tijela, bilo na plenarnoj sjednici. “Te odredbe nisu u suprotnosti s zakonom. Ono što bi sve nas zanimalo, sve okolnosti koje bi trebalo reći moguće je rješavati kroz rad pojedinih radnih tijela ili kroz točku dnevnog reda u Saboru”, rekao je Bačić.

Ponovio je dao HDZ ne želi kršiti zakon. “Nismo i ne želimo kršiti zakon koji je jasan, nedvosmislen i ne ostavlja mogućnosti za djelomični rad povjerenstva”, zaključio je.

Komentiraj