Grmoja: “Priopćenje INA-e je veća bomba od Kovačevićeva svjedočenja. Priznaju da je Vlada suvlasnik”

U četvrtak je održana sjednica saborskog Antikorupcijskog vijeća na kojoj su zastupnici dva i pol sata ispitivali Dragana Kovačevića, bivšeg čelnika JANAF-a i optuženika u istrazi USKOK-a.

Jedna od tema na sjednici Antikorupcijskoj vijeća bila je gašenje sisačke rafinerije i uloga koju su u tome igrali premijer Andreja Plenković i bivši ministar Tomislav Ćorić, koji nisu došli na saslušanje u Sabor.

Saborska oporba tražila je saslušanje Dragana Kovačevića, bivšeg čelnika Janafa. Tomu se protivio HDZ, tvrdeći da Antikorupcijsko vijeće ne može voditi takva javna saslušanja. Plenković je odbacio tvrdnje da je na sastanku u Vladi sugerirao potpisivanje memoranduma, a time i gašenje rafinerije Sisak.

Na sjednici Vijeća pod predsjedanjem Nikole Grmoje na pitanja članova Vijeća iz oporbenih redova odgovarao je samo Kovačević, kojeg je u srpnju Uskok optužio da je u zamjenu za namještanje milijunskih poslova raznim tvrtkama primio 6,2 milijuna kuna mita.

“Oni su ga namjeravali zaustaviti i nisu u tome uspjeli. Nisu ga uspjeli ni omesti svojim igračima koje su poslali da ometaju rad Vijeća. Osim toga, Dragan Kovačević je izravno optužio premijera za potpisivanje memoranduma kojim je hrvatska nafta krenula prema Mađarskoj, što je posljedično dovelo do zatvaranja sisačke rafinerije”, rekao je Grmoja za Dnevnik Nove TV.

Na tvrdnju novinara da se radi o Kovačevićevoj riječi protiv Plenkovićeve, Grmoja je rekao da smatra da se ne radi samo o tome.

“Premijer, kada su ga pitali da komentira to, rekao da je to odnos dviju kompanija: JANAF-a i Ine. Zašto su se uopće održali sastanci u Vladi ako je to bila poslovna odluka dviju kompanija i to kompanija u kojima država ima udjele. Jasno je da se taj sastanak održao s nekom namjerom. Posljedica tog sastanka je da se stvarno ugasila sisačka rafinerija i da je nafta krenula prema Mađarskoj, zbog čega hrvatski građani sada ispaštaju”, rekao je.

“Mi imamo i dokumente koji to svjedoče. U mnogim istragama imate pokajnike koji terete one koji su iznad njih. Mi u Saboru imamo niz USKOK-ovih optuženika. Oni HDZ-u ne smetaju kad petkom trebaju dići ruku i glasati, a sad ovolika panika zbog Dragana Kovačevića”, dodao je.

Iz Ine su u četvrtak istaknuli da je zaustavljanje prerade nafte u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika, napomenuvši da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte i to po tržišnoj cijeni, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka.

Grmoja se i o tome oglasio na društvenim mrežama.

“Večerašnje priopćenje INA-e je veća bomba od Kovačevićeva svjedočenja jer u priopćenju tvrde da je Vlada RH kao suvlasnik INA-e podržala gašenje rafinerije i preusmjeravanje nafte prema Mađarskoj. Hoće li Andrej Plenković sutra demantirati INA-u kao i danas Kovačevića?”, napisao je i dodao “ostavka” u svojoj objavi.

Grmoja nakon Antikorupcijskog vijeća: “Pobjeda! HDZ je danas potučen do nogu”

Komentiraj