GRMOJA ‘Plenković nema rezultate kojima se može pohvaliti’

HINA/Lana Slivar Dominić

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja u subotu je ocijenio kako dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske nije rezultat strukturnih reformi, jer njih ni nema te ocijenio da premijer Andrej Plenković nema rezultate kojima se može pohvaliti, a ponovio je i stav stranke da je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac nevjerodostojna te treba podnijeti ostavku.

Novinari su Grmoju u subotu na Cvjetnom trgu, gdje je podržao humanitarnu akciju Dana narcisa, pitali kako komentira ocjenu premijera Andreja Plenkovića da je dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske rezultat strukturnih reformi, a politički tajnik Mosta kako se te reforme nije moglo vidjeti.

“Mi nismo mogli vidjeti strukturne reforme. Činjenica je da je nešto smanjen javni dug, ali to nije rezultat rada ove vlade, već prije rada vlade premijera Tihomira Oreškovića. U Hrvatskoj nemamo dovoljno investicija, a imamo činjenicu da nam ljudi odlaze iz zemlje i mislim da se premijer ne bi trebao hvaliti svojim rezultatima”, ocijenio je.

Agencija Standard & Poor’s povisila je u petak rejting Hrvatske na ‘BBB-/A+’, uvrstivši ga nakon više od šest godina u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanje stanja u proračunu i gospodarskom oporavku. Rejting je podignut iz ‘BB+/B’, kategorije koja dužničke papire kvalificira kao špekulativno ulaganje, u ‘BBB-/A+’, investicijsku kategoriju. S&P smanjio je, naime, u prosincu 2012. godine rejting Hrvatske u neinvesticijsko područje, da bi ga sada vratio u investicijsko.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je to potvrdom da Vlada vodi zemlju u dobrom smjeru. “Ta procjena S&P-a na neki je način rezimirala sve ono što mi kontinuirano govorimo što su ciljevi, smjer i postignuća naše Vlade. Prva je da smo, osiguravši stabilnost institucija u Hrvatskoj, a to znači da je parlamentarna većina stabilna, funkcionira, da se zakoni donose, da Vlada može raditi svoj posao, osigurali potrebno vrijeme za reformske pothvate”, kazao je premijer u petak novinarima u Saboru. Dodao je da su ti reformski pothvati i strukturne reforme i fiskalna konsolidacija.

Grmoja se osvrnuo i na glasovanje o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma na koji je Most imao gotovo 900 amandmana te je rasprava o njima u Saboru trajala 33 sata.

Smatra kako se njihov postupak isplatio te odbacio Plenkovićevu ocjenu da su im amandmani bili besmisleni.

“Isplatilo se. Natjerali smo vladajuću većinu da u ponoć mora skupiti sve svoje ruke, čak je i premijer morao doći u Sabor da valjda svi oni koji čine vladajuću većinu shvate koliko je važno da dođu i izglasaju zakon i sebi povećaju iznos za izbornu promidžbu”, rekao je Grmoja.

Ponovio je i stav Mosta da ministrica Žalac mora otići iz Vlade jer je nevjerodostojna, a to što ju premijer Plenković brani prokomentirao je rekavši kako je ona “očito njegova glavna uzdanica”.

“Mi smo Mostovci odavno upozoravali na nevjerodostojnost ministrice i na činjenicu da nije dovoljno napravila u privlačenju sredstava iz eu fondova i na to ćemo i dalje upozoravati”, dodao je Grmoja.

Komentiraj