GRMOJA “Pejčinović Burić je promašila državu”

Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja u srijedu je u Saboru oštro prozvao predsjednika Sabor Gordana Jandrokovića zbog GDPR formulara koji su iz HDZ-a poslali članstvu, a osobito oštrim riječima prozvao je ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić.

“Prije nekoliko dana smo s nevjericom čitali u novinama da je gospodin Jandroković u svojstvu glavnog tajnika svoje stranke (koja sebe naziva demokratskom) od članova stranke zatražio potpisivanje obrasca s odricanjem od ustavnih prava i obveza. Nakon javnog razotkrivanja gospodin Jandroković je povukao protuzakoniti obrazac. Želim vas izvijestiti da je u Hrvatski sabor pristigao podnesak koji potvrđuje da su Jandrokovićeve stranačke kolege učinile korak dalje i zlorabile svoje ministarske položaje za ograničavanje slobode izražavanja državnim službenicima koji nisu članovi HDZ-a”, kazao je Grmoja.

Naveo je kako je ministrica Pejčinović Burić prije pola godine potpisala Pravilnik o unutarnjem redu Ministarstva vanjskih poslova u kojem je svim zaposlenicima Ministarstva naredila da traže suglasnost za svaki – pa i privatni – nastup u medijima, čak i kad pišu objave na javnim društvenim mrežama.

“Hrvatskim građanima je već 29 godina Ustavom zaštićeno pravo na slobodu izražavanja i više ne moraju partijske komesare tražiti bilo kakvu suglasnost (kao što je to bilo u vrijeme kad su Vladi Gotovcu komunistički vlastodršci dekretima oduzimali pravo na slobodu izražavanja)”, kaže Grmoja.

Istaknuo je kako je slobodno ‘javno izražavanje bez uplitanja vlasti je zaštićeno i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda čije poštivanje nadzire Vijeće Europe koje je prošli mjesec objavilo da je Plenkovićeva Vlada kandidirala ministricu Pejčinović Burić na mjesto glavnog tajnika te europske organizacije za zaštitu prava čovjeka – uključujući i zaštitu prava na izražavanje’.

“Ministrica Pejčinović Burić nije promašila loptu, nego je promašila državu. Takve pravilnike je mogla potpisivati u Vladi Socijalističke Republike Hrvatske”, rekao je Grmoja za saborskom govornicom.

Od premijera Plenkovića zatražio je da ‘zaustavi daljnje narušavanje međunarodnog ugleda Republike Hrvatske i žurno poništi sramotnu odluku o kandidaturi za Glavnu tajnicu Vijeća Europe osobe kojoj 29 godina nije dovoljno da shvati kako u Republici Hrvatskoj svi ljudi imaju slobodu izražavanja – za koju te trebaju tražiti suglasnost partijskih komesara’.

“Naučili smo iz europske povijesti koliko je opasno podzakonskim propisima ograničavati ustavna prava na izražavanje. Primjerice, Vlada Adolfa Hitlera je u veljači 1933. podzakonskim propisom (Reichstagsbrandverordnung) ograničila Weimarskim ustavom zagarantirana prava na izražavanje kako bi osigurala političku stabilnost vladajuće stranke i potom u propast povela njemački narod. Totalitarni formular gospodina Jandrokovića i totalitarni Pravilnik gospođe Pejčinović Burić potvrđuju retrogradan trend povratka totalitarnih metoda upravljanja. Taj zastrašujući fenomen treba žurno i odlučno suzbiti radi društvene sigurnosti i očuvanja hrvatskog ustavno-pravnog poretka”, zaključio je Mostovac.

Komentiraj