Grmoja nakon Antikorupcijskog vijeća: “Pobjeda! HDZ je danas potučen do nogu”

U Saboru je u četvrtak održana 25. sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, odnosno, Antikorupcijskog vijeća.

Na sjednici se govorilo o tajnom sastanku u Vladi, a vezano za Inu, o čemu je prvi izvijestio Nacional.

Sjednica je, podsjetimo, sazvana radi rasvjetljavanja afere u Ini, ali se odvila bez premijera Andreja Plenkovića koji nije došao na javno saslušanje. Osim premijera, istu mogućnost otklonio je bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, a nije se pojavila ni bivša zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tena Mišetić.

Odazvao se samo bivši šef Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević.

Na sjednici Vijeća pod predsjedanjem Nikole Grmoje na pitanja članova Vijeća iz oporbenih redova odgovarao je samo Kovačević, kojeg je u srpnju Uskok optužio da je u zamjenu za namještanje milijunskih poslova raznim tvrtkama primio 6,2 milijuna kuna mita.

Kovačević je na saslušanju izjavio da je premijer Plenković na sastanku u vladi 2018. sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije.

Grmoja (Most) je na kraju sjednice zaključio kako neće donositi zaključak jer, iako su dobili brojne odgovore, imaju određena pitanja koja će postaviti tvrtkama, te najavio da će uskoro sazvati drugu seriju saslušanja, nakon što dobije sve prijedloge.  Smatra da je cijela afera s pljačkom u Ini uvjetovana odnosom Mola i Ine, odnosno da se tolerira korupcija unutar Ine kako bi se provodile odluke koje idu u korist Mađarskoj.

U poslijepodnevnim satima je na društvenim mrežama objavio:

“Pobjeda! HDZ potučen do nogu danas!

1. Nije uspio njihov pokušaj zabrane saslušanja na Antikorupcijskom vijeću, kako sam i najavio

2. Dragan Kovačević posvjedočio da je premijer Plenković naložio preusmjeravanje nafte prema Mađarskoj što je dovelo do gašenja sisačke rafinerije

3. Svi pokušaji opstrukcije rada Vijeća preko HDZ-ovih igrača nisu uspjeli

Spremni smo, iskusni smo i odlučni smo! Za konačan obračun s korupcijom”.

Jovanović: “Sjednica pokazala da je zločinački kod duboko utkan u HDZ-ov model političkog djelovanja”

Komentiraj