GRMOJA Milanović je danas povukao ručnu, SDP se do petka mora izjasniti s kime je spreman surađivati

Marko Prpic/PIXSELL

Glasnogovornik MOST-a nezavisnih lista Nikola Grmoja u srijedu je navečer rekao novinarima kako od SDP-a do petka očekuju da se izjasni pristaje li na najvažnije zahtjeve. Dodao je kako se mandatara treba odrediti konsenzusom, a najbolje bi bilo, ističe, da je to nestranački čovjek.

Grmoja je za RTL rekao kako će tražiti da se o ponudi Milanovića očituje i Glavni odbor SDP-a koji je donio suprotne zaključke onome što je Milanović danas napisao. “Neka sada barem prepišu odgovore HDZ-a da bismo mogli nastaviti razgovarati”, rekao je Grmoja.

Još je jednom rekao kako ne žele ponovne izbore i kako ne odustaju od triparitne vlade koja je ‘najbolje rješenje’. “Mislim da je danas premijer Milanović povukao ručnu, i da je poslao jedno ohrabrujuće pismo. Nadamo se do petka da će se izjasniti i da ćemo stvoriti tu trojnu vladu i da će na izvršne funkcije ući predstavnici svih triju stranaka”, rekao je Grmoja.

MOST: Pozdravljamo prijedlog Milanovića, vjerujemo da je to put u smjeru formiranja reformske vlade

Iz Mosta su u srijedu navečer reagirali na pismo koje im je poslijepodne uputio predsjednik SDP-a Zoran Milanović, i priopćili kako im je drago da je Milanović ipak odlučio nastaviti javnu komunikaciju te kako vjeruju da je to pravi put do onoga za što se Most zalaže, a to je reformska vlada.

Predsjednik SDP-a Milanović u srijedu popodne je uputio otvoreno pismo Mostu, u kojem ih poziva na nastavak razgovora te ističe kako je spreman razgovarati o lideru Mosta Boži Petrovu kao budućem mandataru.

“Drago nam je da je Zoran Milanović ipak odlučio nastaviti javnu komunikaciju te vjerujemo kako je to pravi put do onoga za što se zalažemo, a to je reformska vlada. U ovome trenutku, Most nezavisnih lista očekuje da se koalicija Hrvatska raste službeno očituje o našim već iznesenim zahtjevima za reformskom vladom te suradnjom s Domoljubnom koalicijom”, priopćeno je večeras iz Mosta nezavisnih lista.

Iz Mosta su naveli kako vjeruju da će se SDP i koalicija Hrvatska raste uključiti u nastavak pregovora oko sastavljanja reformske vlade.

“Vjerujemo da će SDP i koalicija Hrvatska raste to i učiniti te se uključiti u nastavak pregovora oko sastavljanja reformske vlade. To je prije svega u interesu Hrvatske i njenih građana koji od nas očekuju da pokrenemo reforme”, ističu iz Mosta.

“Ovime je ideja o tripartitnoj reformskoj vladi u kojoj bi sudjelovali članovi sve tri stranke na čelu sa nestranačkim mandatarom, sasvim blizu realizacije čime se dokazuje da je to od početka bila realna i dobrodošla opcija”, dodaje se u priopćenju.

“Nažalost, zadnjih su dana pojedinci iz koalicije Hrvatska raste pretjerali i neprimjerenom komunikacijom uvrijedili članove Mosta, te se nadamo da se tako nešto neće ponoviti. Takav ton za nas nije primjeren, a pogotovo zato što je s naše strane komunikacija čitavo vrijeme bila pristojna i smirena”, zaključuje se u priopćenju Mosta nezavisnih lista.

Podsjetimo, SDP-ov predsjednik Zoran Milanović danas popodne je poslao otvoreno pismo MOST-u nezavisnih lista u kojem predlaže nastavak razgovora, te dodaje da je spreman o Boži Petrovi razgovarati kao novom mandataru. Glavni odbor SDP-a u subotu je jednoglasno neodrživom ocijenio mogućnost tripartitnog saveza s HDZ-om i Mostom te još jednom podržao predsjednika stranke Zorana Milanovića kao mandatara za sastavljanje nove vlade, no Milanović je nakon sastanka kazao kako to ne znači da su odbili Most, nego HDZ.

Komentiraj