GRMOJA “Famozna stabilnost i stabilna Vlada uopće ne funkcioniraju”

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u utorak je za N1 komentirao sukob ministrice Blaženke Divjak i šefice Stručnog povjerenstva, Dijane Vican nakon što se u medijima pojavila analiza natječaja za odabir članova Ekspertne radne skupine, po kojoj se vidi ad je bilo neregularnosti.

“Sve su češći nekakvi sukobi u Vladi. Imali smo ministra Tolušića i famozni Pravilnik, situaciju da premijer naređuje mijenjanje tog Pravilnika, sad ministrica Divjak očito provodi politiku koja se ne sviđa premijeru. Famozna stabilnost i stabilna Vlada uopće ne funkcioniraju”, rekao je Grmoja navodeći kako je Mostu u fokusu provođenje reformi.

“Ali, dok se premijer i ministrica bave dokumentima i njihovim curenjem, učitelji ostaju kratkih rukava s niskim plaćama i lošim uvjetima rada, a to je preduvjet za bilo kakvu reformu”, rekao je. Smatra da je potrebno veće ulaganje u školstvo i obrazovanje. “Ovo definitivno ne ide na dobro, Hrvatska ne ide u dobrom smjeru. Već smo počeli davati konkretne prijedloge za Hrvatsku, tako ćemo i za sektor obrazovanja predstaviti svoja rješenja”, dodaje.

Grmoja kaže da je ključ povećanje standarda učenika, nastavnika i profesra te uvjeta u kojima rade. Nakon što je premijer Andrej Plenković odgodio porez na nekretnine i stopirao Tolušićeve mjere, Grmoja smatra da ne zna što će biti s Vladom.

“Podsjećam da nijedan ovakav problem nije postojao s ministrima iz kvote Mosta, a predbacivala nam se nelojalnost nekolegijalnost. Bili smo konstruktivan partner, ali preko nekih stvar se ipak nije moglo proći. U poreznu reformu smo uspjeli progurati da se ukine porez na ime tvrtke, isto i spriječiti rast PDV-a na opće potrepštine”, istaknuo je.

dodao je ad je Marić bez javne rasprave gurao porez na nekretnine, za koji nisu napravljene potrebne analize, niti ispunjeni osnovni preudvjeti za njegovo uvođenje. “Naši građani su štedjeli u nekretnina i praktički sve što imaju su nekretnine. Premijer je sada, vidimo, pod pritiskom odustao od poreza. Išao je i kontra Tolušića… Nevjerojatno da ministrica gospodarstva Dalić nije znala za taj Pravilnik, da premijer znao, da se u Vladi ne zna tko što radi”, zaključio je Grmoja.

Komentiraj