Grlić Radman: “Vlada se ograđuje od izjava predsjednika, a navodno u Ukrajini postoji inicijativa da se Milanovića proglasi nepoželjnim”

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dao je izjavu nakon sjednice Vlade te je komentirao rusko-ukrajinsku krizu, a osvrnuo se i na zahtjev o ukidanju imuniteta. Podsjetimo, saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja objavio je da mu je stigao zahtjev za ukidanje imuniteta ministru Grliću Radmanu zbog korupcije.

O promjeni izbornog zakona u BiH
“EU je protiv onih koji odugovlače reforme i podržavaju status quo. Hrvatska je nazainteresiranija za političku stabilnost. Vrijeme istječe, ovo je izborna godina. Mislim da je svima u intersu imati stabilnu i funkcionalnu BiH koja je usmjerena na Europu. Ustrajemo na cjelovitoj BiH. Da je do Hrvatske, BiH bi već bila u EU.”

O izjavi predsjednika Milanovića o Ukrajini

“Kada govorimo o ovome, veleposlanici općenito, svjedoci smo jedne velike reputacijske štete gdje smo doživjeli sramotu u međunarodnoj zajednici zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića”, rekao je ministar, navodeći da su i ranije veleposlanici pozivani na razgovore zbog “nečuvenih, skandaloznih izjava koje su nečuvene u diplomatskoj praksi komuniciranja predsjednika država”.

Navodi da predsjednik trebao graditi mostove prema drugim zemljama. “Naši su partneri zgroženi i mene veleposlanici zovu, govore mi o jednom teškom ozračju u kojem se nalaze, gdje se pozivaju, traže dodatne informacije, pa i mene kao ministra, pitaju je li to stav Hrvatske.”

Vlada se ograđuje od izjava predsjednika 
“Rekao sam da se Vlada ograđuje od izjava predsjednika Milanovića, da to nije hrvatska vanjska politika. Sve ono što izgrađujemo moramo sada skupljati krhotine svega onog što smo napravili reputacijski”, istaknuo je Grlić Radman.

“Od Austrije, Bugarske, BiH – teško je nabrojati koliko su naši veleposlanici bili pozivani upravo zbog izjava predsjednika Milanovića. Poštujemo institucije vlasti, ali očekujemo od predsjednika konstruktivnu politiku koja će promovirati mir, stabilnost, suradnju”, dodao je ministar.

“Možda je on slučajni predsjednik jer je jednom rekao da je Hrvatska slučajna država. Hrvatska ne zaslužuje takvo ponašanje. Predsjednik Tuđman bi se okretao u grobu kada bi slušao narativ koji govori predsjednik Milanović”, kazao je Grlić Radman.

Dodao je da navodno u Ukrajini postoji neka inicijativa da se Milanovića proglasi “personom non-grata“, što je nečuveno.

“Zgroženi smo. Kao ministar vanjskih poslova, imam veliki teret i odgovornost zbog veleposlanika, moram zvati gotovo svakog ministra i ispričavati se i reći da to nije službena politika hrvatske vlade”, poručio je Grlić Radman.

O zahtjevu za skidanjem imuniteta

“To je jedna stara priča, još iz vremena kad je bilo puno drugih ministara, gdje je, ne znam kako, Sabaljak, tad je bio glavni tajnik… Kad je bio glavni tajnik, nije to otvarao, ali kad je smijenjen, kad je došao novi ministar, u trenutku kad je Most izbačen iz koalicije, krenulo se s pričom koja se stalno “bildala”, rekao je ministar pa nastavio:

“Dakle, ja sam nešto naslijedio. Uskok je u kolovozu 2021. godine odbacio neosnovanu prijavu Sabljaka protiv mene, ali i moje bivše kolegice jer je to od ranije. Sabljak je bio izmanipuliran politički od Grmoje, ničim drugim se ne bavi nego sramoćenjem. To je nevjerojatna montaža i konstrukcija određenih rečenica koje samo žele stigmatizirati, difamirati hrvatsku Vladu i predsjednika Vlade što je skandalozno. To je duga priča, trakavica.”

Novi problemi za Plenkovića: Stigao zahtjev za ukidanje imuniteta Grlić Radmanu zbog korupcije

 

Komentiraj