Grlić Radman: “Vlada je zatočenik samovolje predsjednika Zorana Milanovića”

Autor:

21.04.2022., Zagreb - U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlic Radman susreo se se s ministricom vanjskih poslova Republike Bugarske Teodorom Genchovskom. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Vlada je zatočenik “samovolje” predsjednika Zorana Milanovića jer on ne želi postići dogovor o imenovanju veleposlanika, kazao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Vlada i predsjednik Milanović nisu se dogovorili o imenovanju novih veleposlanika pa su u više država veleposlanici osobe kojima je istekao mandat, dok u Parizu, Vilniusu i Vatikanu posao veleposlanika obavljaju otpravnici poslova.

„Mi smo zatočenici njegove volje, samovolje jer on ipak daje konačni potpis”, kazao je u četvrtak Gordan Grlić Radman nakon sastanka s bugarskom ministricom vanjskih poslova u Zagrebu.

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je prošloga tjedna da s Andrejom Plenkovićem dugo nije razgovarao o novim veleposlanicima jer ne pristaje da premijer ima potpunu kontrolu nad imenovanjima, ali je dodao da će se njih dvojica o tome naposljetku ipak morati dogovoriti.

Grlić Radman tvrdi pak da je vlada bila “vrlo konstruktivna” po pitanju veleposlanika, dok Milanović traži da on predloži veleposlanike za polovicu ispražnjenih mjesta.

“Kakvo je to ponašanje ‘pola-pola’ – radi se o profesionalcima koji predstavljaju države znanjem, umijećem i iskustvom”, kazao je Grlić Radman.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio da prekida svaku komunikaciju osim pismene s Pantovčakom do kraja mandata vlade, nakon što je Milanović kazao da je Plenković “udbaški nasljednik, gojenac” te da Hrvatsku “vodi banda”.

Upitan o suradnji s Pantovčakom u tom kontekstu Grlić Radman kratko je kazao da će vlada nastaviti provoditi vanjsku politiku kao i do sada, dok “predsjednik ima svoje ovlasti koje bi možda trebao više koristiti u tom pogledu”.

Istaknuo je i da je “zgrožen” takvim rječnikom te da je premijer reagirao “na nečuvene izjave”.

To su “salve uvreda, riječi koje su izraz bijesa, nečuvenog bijesa”, što si ne smije dozvoliti “niti jedan dužnosnik, a osobito ne predsjednik države koji Hrvatsku predstavlja u inozemstvu”, kazao je Grlić Radman.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.