Grlić Radman: “Sporazum “Otvoreno nebo” važan za multilateralizam i sigurnost”

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u petak da je sporazum “Otvoreno nebo” trenutno jedini pravno obvezujući dokument za kontrolu naoružanja i smatra zabrinjavajućim najavu izlaska SAD-a iz sporazuma zbog ruskog nepoštivanja odredbi.

“Izražavamo zabrinutost zbog želje SAD-a za izlaskom iz sporazuma, a u isto vrijeme razumijemo njihove argumente”, rekao je u petak u NSK hrvatski ministar.

Veleposlanici zemalja članica NATO-a pozvani su u petak na hitan sastanak nakon najave američkog povlačenja iz sporazuma “Otvoreno nebo” zbog ruskog nepoštivanja sporazuma.

Grlić Radman istaknuo je da je cilj tog sporazuma očuvanje multilateralne suradnje i sigurnosti.

Ministar kaže da iako sporazum “možda zahtijeva prilagodbu novim uvjetima, jedini je trenutno pravno obvezujući dokument za nadzor i kontrolu naoružanja”.

Sporazum “Otvoreno nebo” potpisan je 1992., a njegova primjena je započela 2002. godine. Sporazum je potpisalo 35 zemalja, uključujući Hrvatsku i on im omogućuje da nadlijeću teritorije zemalja potpisnica radi provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja.

Najavu povlačenja SAD-a oštro je kritizirala Moskva.

“Povlačenje Sjedinjenih Država iz tog sporazuma ne predstavlja samo udarac u temelje europske sigurnosti već i u instrumente postojeće vojne sigurnosti i bitne sigurnosne interese saveznika Sjedinjenih Država”, izjavio je u četvrtak ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

Komentiraj