Grlić Radman o vizama za SAD: “Pozitivna odluka u narednim mjesecima”

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu je gostovao na Hrvatskom radiju, gdje je komentirao skorašnji posjet američkog državnog tajnika Mike Pompea, kao i ukidanje vize za SAD.

Pompeo stiže u petak u Dubrovnik gdje će se sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem te među ostalima i s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Upitan donosi li Pompe odluku Washingtona o ukidanju viza za hrvatske državljane, Grlić Radman odgovara: “Za ostvaranje ovoga cilja puno smo toga napravili. Važno je biti ispod 3% odbijenih viza, mislim da smo to ostvarili, jedan epohalni cilj. Hrvatska će biti jedna od posljednjih koja će dobiti izuzeće za vize”.

Dodao je da u Europskoj uniji osim nas, vize za SAD trebaju još državljani Cipra, Bugarske te Rumunjske. U petak ministar očekuje afirmativnu objavu oko ukidanja viza. “O tome odlučuju razna tijela u SAD-u uz podršku Američkog veleposlanstva, mislim da možemo u narednim mjesecima očekivati pozitivnu odluku”, kazao je.

Jedno od glavnih pitanja u petak bit će i pitanje izbjegavanja dvostrukog oporezivanja. “Na Vladi ćemo danas donijeti odluku, pokazat ćemo to državnom tajniku Pompeu, s njihove je strane isto potrebna evaluacija. To će pridonijeti pravnoj sigurnosti poreznih obveznika, posebno onih koji imaju dvostruka državljanstva. Uspostavit će se i mehanizmi za suradnju poreznih službi SAD-a i Hrvatske. To su važne teme o kojima ćemo razgovarati”, rekao je Grlić Radman.

Jedno od otvorenih pitanja je i kupovina borbenih zrakoplova F-16, a za koje Amerikanci snažno lobiraju. “Postoji natječaj, postoji procedura i rokovi, a na taj način možemo razgovarati, interes SAD-a je prirodan, kao i drugih država koje se natječu, ističe Grlić Radman o procesu za nabavku eskadrile borbenih zrakoplova”, poručio je ministar vanjskih i europskih poslova.

Komentiraj