Grlić Radman o obuci ukrajinskih vojnika: “Ovdje se radi o jednom činu solidaranosti”

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u  je komentirao u programu N1 moguće sudjelovanje Hrvatske u vojnoj obuci ukrajinskih vojnika.

“Što se tiče obuke vojnika, ona još uvijek ima samo načelnu dimenziju. Ima okvir ali moramo razgovarati o modalitetima. Neke su zemlje već izašle s nekim informacijama, to sve ovisi o procedurama pojedine zemlje. Kod nas o tome odlučuju predsjednik i Sabor”, rekao je te dodao: “Trebamo zaštiti integritet rasprave koja još uvijek traje. Najavili smo pokretanje misije vojne pomoći Ukrajini kao snažnu, konkretnu poruku ali ne na njenom teritoriju kao što se to spekuliralo u javnosti!”

Navodi da ako se predsjednik države s tim ne usuglasi, onda ta odluka ide u Sabor u kojem mora postajati 2/3 većina da se prijedlog prihvati.

“Ovdje se radi o jednom činu solidarnosti, mi smo i dosada pokazali konzistetnost i dosljednost, sad radimo zajedno u okviru EU. Ne mogu spekulirati o brojkama instruktora, mi smo se solidarizirali i podržali smo misiju vojne pomoći, osudili smo rusku agresiju. Razmišlja se o tome kako zaustaviti rat, treba oslabiti onoga tko je agresor”, rekao je.

Također je naveo kako je predsjednik Vlade podržao sudjelovanje hrvatske u misiji vojne pomoći, ali sve ostalo se razmatra.

Komentiraj