GRLIĆ RADMAN O MAĐEREVIĆ: “Utvrđene su činjenice koje ukazuju na tešku povredu dužnosti”

Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman u ponedjeljak je ispred zgrade Ministarstva dao izjavu o suspenziji hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević, zbog njenih objavama o ‘bijeloj Europi’, LGBT zajednici i izbjeglicama.

Mađerević je suspendirana i povučena s mjesta prve tajnice veleposlanstva u Berlinu.

“U petak smo odmah, nakon što su portali objavili objave u kojima se pokazuju rasistički, ksenofobni i ostali oblici diskriminacije, ogradili se od toga”, rekao je Grlić Radman.

Dodao je kako su se i predsjednica i premijer ogradili i osudili bilo kakve oblike netoleranije, što je nespojivo s Hrvatskom državom i europskim vrijednostima. Mađerević je odmah pozvana na razgovor, koji je obavila danas u zgradi Ministarstva.

“Utvrđene su činjenice koje ukazuju na tešku povredu dužnosti, ali kako smo obvezani na postupak službeničkog suda, očekujemo i primjerene sankcije”, kazao je Grlić Radman ni dodao kako je gvorio o narušavanju ugleda, o političkoj šteti i kršenju etičkog kodeksa.

Također, dodao je, utvrđeno je kako njezin profil na društvenim mrežama nije hakiran, kako je ustvrdila prije nekoliko dana.

Novinarka Al Jazzere upitala je ministra kako diplomatkinja sve ove godine radi iako već duže vrijeme iznosi te stavove. On je odgovorio kako je izabrana na internom natječaju i trebala je pokrivati određene poslove. “Ja nisam na Facebooku, ne znam što se tamo objavljuje”, odgovorio je Radman.

“Vidim danas da pišu njemački mediji o tome, to baš nije zgodno, to baš nije lijepo”, dodao je Radman.

“Sustav je dobar, ali tehnologija i digitalizacija koliko ima prednosti ima i mana”, poručio je hrvatski šef diplomacije.

Podsjetimo, inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je da se Mađerević uruči otkaz zbog rasističkih i ksenofobnih objava i komentara poteza njemačke kancelarke Angele Merkel.

SUSPENZIJA Inspekcija MVEP-a predlaže da Elizabeta Mađarević dobije otkaz

Komentiraj