Grlić Radman nakon susreta s Lavrovom: “Čitali smo rusku poeziju, otkrio sam njegovu toplu ljudsku dušu”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u posjetu je Hrvatskoj.

Prvi sastanak održao je s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

“Vrlo mi je drago što sam bio domaćin dragom Sergeju koji je ovdje bio prije 16 godina i 6 dana. Naš susret smo počeli tako što sam čitao Sergeju rusku poeziju. Otkrio sam njegovu toplu ljudsku dušu”, rekao je Grlić Radman nakon sastanka.

Radman je potom govorio o suradnji između Hrvatske i Rusije:

“Naši današnji razgovori potvrdili su da za to ne postoje samo potencijali, nego i posvećenost s obje strane. Za produbljenje odnosa naših zemalja značajnu ulogu ima međuvladina hrvatsko-ruska komisija za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju. Između ostalog, konstatirali smo da prostor za produbljivbanje suradnje postoji u turizmu, na čemu ćemo nastaviti raditi.”

“Također smo razgovarali o sveukupnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, poglavito u zemljama zapadnog Balkana. Dotakli smo se osobito situacije u BiH. Istaknuo sam da je u BiH važno postići stvarnu jednakopravnost sva tri naroda koji sami biraju legitimne predstavnike

Zahvalio sam gospodinu Lavrovu na sudjelovanju na konferenciji povodom 25. obljetnice Daytonskog sporazuma i na porukama koje je poslao”, rekao je Grlić Radman.

Radman je pohvalio ulogu Ruske Federacije u postizanju primirja u Nagorno Karabahu i naglasio važnost djelovanja Skupine iz Minska.

Lavrov je zahvalio na gostoprimstvu i nastavio: “Nadam se da će iduće godina početi gospodarska i tehnička suradnja. Što se tiče biznisa i ti odnosi se razvijaju, ja bih ovdje spomenuo Sberbank i Gazprom”.

Kazao je i da su s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek potpisali program suradnje u kulturi te da su razgovarai o mogućnosti otvaranja ruskog centra u Zagrebu.

“”Pričali smo i o situaciji na Zapadnom Balkanu, prije svega o situaciji u BiH. Imamo iste ciljeve, prije svega poštivanje Daytonskog sporazuma”, rekao je Lavrov i dodao da je bilo riječi i o kosovskom problemu i problemu srpskih općina na Kosovu.

Dotakli smo i odnose teme odnosa Rusije i EU-a. Konstatirali smo da, nažalost, EU nije spremna za baš normalne odnose s našom zemljom, ali ipak imamo dosta dobre, konstruktivne odnose s Republikom Hrvatskom”, rekao je Lavrov.

“Imamo dobar odnos s Hrvatskom”, zaključio je Lavrov koji je pozvao Grlića Radmana u posjet Rusiji čim to mogućnosti budu dopuštali.

 

Sergej Lavrov u Hrvatskoj, sastat će se s Milanovićem i Plenkovićem

Komentiraj