Grlić Radman: “Intervencija Schmidta očekivana”

Promjene koje je visoki predstavnik u BiH uveo na dan izbora „očekivane” su i potvrđuju da je Daytonsko-pariški sporazum međunarodno pravo, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na predstavljanju kampanje o važnosti NATO-a u Zagrebu.

Grlić Radman je uz ministra obrane Marija Banožića i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić gostovao na Fakultetu političkih znanosti povodom premijere promotivnog spota kampanje “Mi smo NATO” (WE ARE NATO).

„Mogu samo reći da je ta odluka očekivana budući da su propuštene prilike dogovora između političkih lidera, prije svega bošnjačkih s hrvatskim”, rekao je o odluci visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta uoči obraćanja studentima.

Schmidt je u nedjelju iskoristio svoje ovlasti i nenajavljeno nametnuo izmjene izbornog zakona koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka. Te promjene idu u korist Hrvata u susjednoj zemlji.

Grlić Radman u ponedjeljak je rekao da su hrvatski lideri bili spremni na dogovor, no on se nije ostvario te je stoga „ostalo na odluci” visokog predstavnika da bi se zaštitio Daytonsko-pariški sporazum.

„Ovo je potvrda da je taj sporazum međunarodno pravo i da se jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana morala poštivati kako bi se osigurala institucionalna stabilnost, sigurnost i prosperitet Bosne i Hercegovine”, rekao je ministar.

Schmidtove izmjene su „prvi korak”, rekao je hrvatski šef diplomacije.

Grlić Radman će opširnije o temi izbora u BiH govoriti na konferenciji za medije u 12:30.

Važnost NATO-a 

Služba za Javnu diplomaciju NATO-a pokrenula je promotivnu kampanju „We are NATO” 2017. godine. U kratkom videospotu predstavljenom u ponedjeljak šalju se poruke o „sigurnosti, slobodi, jednakosti i prilikama za buduće generacije” koje taj savez donosi.

Grlić Radman kazao je kako je „važno jačati svijest zašto je Hrvatska članica tog saveza” te što on znači „u ovim prijelomnim trenucima kad štitimo europsku i transatlantsku sigurnost na granicama koje su ugrožene ruskom agresijom na Ukrajinu, što je bez presedana u 21. stoljeću”.

Pravobraniteljica Ljubičić rekla je kako je situacija u hrvatskim oružanim snagama po pitanju ravnopravnosti spolova „vrlo slična standardima NATO država”.

Ministar Banožić rekao je da mu je čast govoriti o tom savezu pred studentima te odgovarati na njihova pitanja jer bi se dio njih „sutra mogao zainteresirati za dragovoljno služenje vojnog roka” i uključivanje u sastav MORH-a.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]