Pixabay

Gripa prešla u stupanj visokog intenziteta, u bolnici 10 teško oboljelih

Do početka godine u Hrvatskoj je službeno 1125 oboljelih od gripe, ali njiuhov je broj sigurno veći jer je epidemija na visokoj razini. Brojni se slučajevi ne prijavljuju, a još nisu službeno zbrojeni oni koji su prijavljeni u tekućem prvom tjednu nove godine.

Dominira pandemijski virus, H1N1, za koji liječnici kažu da uvijek donosi veće komplikacije . U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” hospitalizirano je troje ljudi oboljelih od gripe, koji su priključeni na ECMO aparate koji im pomažu disati. Još sedam osoba hospitalizirano je zbog teških komplikacija.

Kako za Večernji list kaže doc. dr. sc. Marko Kutleša iz Zarazne, kod sedmero oboljelih od gripe teške komplikacije su upale pluća i bakterijski meningitisi, a radi se o odraslim ljudima koji nisu kronični bolesnici.

Prema dosadašnjim podacima najviše je oboljelih među najmlađima, ali dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za gripu, objašnjava kako je to uobiajeni obrazac virusa gripe.

“Na početku gripa uvijek krene od djece jer se među njima najbrže širi, jer su oni svi u bliskom kontaktu na malom prostoru, u vrtićima, školama. Potom se od djece virus širi u obitelj, a iz obitelji u kolektiv, radne sustave. Tako gripa cirkulira svake godine”, rekao je Draženović.

Komentiraj