Grgićev odvjetnik poručio da je njegov klijent spreman odstupiti s funkcije ako je to potrebno

 

SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić doveden je u subotu ujutro pred suca istrage, gdje je dao iskaz o upletenosti u aferu Janaf.

Njegov je odvjetnik Zoran Matajić nakon saslušanja kazao da je njegov klijent porekao sve za što ga se tereti te da je spreman odstupiti s funkcije ukoliko bi kriterij za određivanje odluke o istražnom zatvoru bila opasnost od ponavljanja djela. “Spreman je odstupiti i iz moralnih razloga”, poručio je, kako prenosi Dnevnik.hr.

Policijski službenici odvode Vinka Grgića iz USKOK-a. PHOTO: Marko Prpic/PIXSELL

 

Pred suca istrage nešto kasnije stigao je i HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Novinarima se nakon ispitivanja obratio i odvjetnik Dražena Barišića Igor Cišper koji je kazao kako je njegov klijent sve poricao. “Naravno da je poricao i kaže da nikada nije poduzimao nikakve radnje da bi konkretna privatna firma dobila poslove u Velikoj Gorici”, istaknuo je.

“To su normalni kontakti. Kontakti su postojali, normalno da postoje kapitalne investicije koje radi jedan grad, u koje ulaže grad i normalno da je gradonačelnik taj koji mora znati o kapitalnim investicijama. I da mora biti informiran o tome što se događa”, dodaje.

Igor Cišper, odvjetnik gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, dao je izjavu za medije nakon što je Barišić ispitan u USKOK-u u aferi Janaf. PHOTO: HINA/ Damir SENČAR

 

Na pitanje hoće li Barišić dati ostavku zbog svega, odgovara da za to nema potrebe.

“Zasad još nismo o tome razgovarali, zasad to smatramo nepotrebnim. Vidjet ćemo što će se dogoditi kod suca istrage, vidjeli ste što je bilo jučer – određen je istražni zatvor kod ostalih osoba zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. On se ne osjeća krivim za to. Zašto bi sad uopće razmišljao tome? Zašto bi čovjek odstupio ako smatra da nije napravio ništa protuzakonito naravno”. Dodao je kako i on saznaje informacije iz medija. “Mi o tome ništa ne znamo, ja iz novina čitam o tome”, još je kazao.

Grgiću i Barišiću Sabor je jučer skinuo imunitet s obzirom da su obojica i saborski zastupnici. Sudac danas odlučuje o određivanju istražnog zatvora za njih dvojicu.

Dražen Barišić, osumnjičeni u slučaju JANAF, dolazi na ispitivanje u USKOK. PHOTO: Marko Prpic/PIXSELL

 

Podsjetimo, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u petak navečer jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenika u aferi Janaf zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Uskok je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je deset osumnjičenih predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu. Jučer su uhićeni i Dražen Barišić i Vinko Grgić, kojima je Sabor skinuo imunitet.

Uz direktora Janafa Dragana Kovačevića, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Komentiraj