Grezda: “Vrijeđan sam na osobnoj i nacionalnoj osnovi”

Nogometaš Osijeka Eros Grezda putem službene stranice kluba oglasio se u vezi jučerašnjeg incidenta prema kojem je po zapisu delegata utakmice Ivana Smokrovića nakon utakmice polufinala kupa protiv Rijeke šakom udario napadača domaćih Antonija Mirka Čolaka.

Grezda je poručio: “Jako mi je žao što sam se našao u središtu medijske pozornosti, a posebno u kontekstu svega onoga što se prethodno događalo na terenu, za vrijeme utakmice s Rijekom. Svi smo, pa tako i ja, bili jako frustrirani činjenicom da smo kao sportaši oštećeni u dvoboju i uskraćeni za veliku pobjedu kojoj smo bili nadomak. Nije lako nama na travnjaku istrpiti nepravdu i ostati miran, a posebno kada te uz sve to netko vrijeđa i omalovažava. Kada je pritom još i riječ o grubom vrijeđanju na osobnoj i nacionalnoj osnovi, onda sam kao čovjek, prvenstveno, ali i kao sportaš posebno osjetljiv. Toga je bilo još tijekom same utakmice, a provokacije su uslijedile i po njezinu završetku, dok sam se sa svojim suigračima nalazio ispred klupskog autobusa, pored kojega je provocirajući prolazio protivnički igrač Čolak. Znači, cijelo vrijeme sam bio suočen s njegovim provokacijama. Živim u Hrvatskoj već jako puno godina, izvršavam sve svoje obveze i poreze plaćam ovdje te je zadnje što zaslužujem da me netko omalovažava i vrijeđa na nacionalnoj osnovi. Stoga ću u skladu s tim poduzeti sve odgovarajuće pravne korake da zaštitim svoju čast i ugled.”

Iz PU Primorsko-goranske su o ovom incidentu zasad naveli: “Prema dosadašnjim saznanjima u nedjelju, 31. svibnja 2020. godine oko 22,45 sati nakon završetka nogometne utakmice, došlo je do narušavanja javnog reda i mira u prostoru stadiona Rujevica. Policija nastavlja s prikupljanjem svih raspoloživih saznanja radi utvrđivanja relevantnih činjenica ovog događaja.”

Prema članku 57. Disciplinskog pravilnika HNS-a Grezdu se u slučaju potvrde optužbi može kazniti na sljedeći način: zabranom igranja od dvije do šest utakmica, a u težim slučajevima, kada se utvrdi da je igrača ozlijedio ili je imao namjeru teže ozlijediti, bit će kažnjen: zabranom igranja u trajanju od šest mjeseci do dvije godine, zabranom igranja od četiri do dvanaest utakmica ili isključenjem iz nogometne organizacije. Za pokušaj napada također može biti kažnjen.

U slučaju pak rasističkih vrijeđanja Disciplinski pravilnik u članku 88. za igrača predviđa sljedeće kazne: novčana kazna u najmanjem iznosu od 10.000,00 kn, zabrana igranja na najmanje deset utakmica i zabrana pristupa na stadion u vremenu u kojem je izrečena kazna zabrane igranja.

Komentiraj