GREXIT BI ZNAČIO KAOS Merkel pozval Bundestag da podrži pomoć Grčkoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je pozvala zastupnike Bundestaga da podrže pregovore o programu pomoći Grčkoj poručivši da bi Grexit značio kaos i nasilje za tu zemlju.

  • Govoreći pred njemačkim parlamentom priznala je da će reforme i mjere štednje na koje je pristala Atena u zamjenu za financijsku pomoć biti teški za grčki narod.

 

“Nema nikakvih sumnji: dogovor od ponedjeljka je težak”, kazala je zastupnicima dodajući da će biti težak i za ostalih 18 članica eurozone koje moraju pronaći do 86 milijarda eura za mogući trogodišnji program pomoći.

Ona je kritizirala grčkog premijera Aleksisa Ciprasa za uništavanje ekonomskog povjerenja u svoju zemlju.

“Alternativa ovom sporazumu ne bi bila privremeni izlazak iz eura nego prilično predvidljivi kaos”, kazala je Merkel pred donjim domom parlamenta.

“Bili bismo vrlo nemarni i neodgovorni kad barem ne bismo pokušali krenuti tim putem”.

Merkel je kazala kako privremeni izlazak Grčke iz eurozone, za koji se zalaže njemački ministar financija, ne bi bio održiv. Ona je Wolfgangu Schaeubleu, svojem najvjernijem savezniku, svejedno zahvalila na angažmanu u dugim pregovorima koji su doveli do novog dogovora o rješavanju grčke dužničke krize. Od zastupnika je potom dobio gromoglasni pljesak.

Na probnim glasovanjima u četvrtak konzervativci njemačke kancelarke i njezini koalicijski partneri zajedno sa zastupnicima iz redova Socijaldemokrata imali su više nego dovoljno glasova za potporu otvaranju pregovora.

Na glasovanju kojim će u petak završiti rasprava Merkel bi stoga trebala dobiti dovoljnu potporu jer će i neke manje oporbene stranke također podržati pregovore.

Prema njemačkim medijima na probnom glasovanju u četvrtak u njemačkom parlamentu 48 konzervativaca glasalo je protiv pregovora, a tijekom petosatne rasprave izrečeno je mnogo sumnji u volju grčke vlade da provede reforme.

Komentiraj