Međunarodni nogometni turnir Gree China Cup 2017. International Football Championship koji će se od 9. do 16. siječnja iduće godine igrati u Nanningu na jugu Kine i na kojem će sudjelovati i Hrvatska, najavljen je u četvrtak konferencijom za novinare u Pekingu uz nazočnost organizatora šefa kineske grupacije Wanda Wanga Jianlina.

Sudionicima konferencije su se putem videoporuka obratili treneri, odnosno predsjednici nogometnih saveza vezanih zemalja, a u ime Hrvatske poruku je poslao hrvatski izbornik Ante Čačić, dok je gost na konferenciji bio i veleposlanik RH u Kini Nebojša Koharović.

Osim domaćina te hrvatskih nogometnih reprezentativaca, na turniru će se natjecati senzacija s EURO-a 2016. – Island te dvostruki osvajač Copa America – Čile.

Za turnir, na kojem će se odigrati tek četiri utakmice (dva polufinalna, finalni te ogled za treće mjesto), dozvola se od FIFA-e čekala čak dvije godine tako da domaćini nisu krili svoje zadovoljstvo što je napokon došlo vrijeme za njegovu realizaciju.

“Sada više nećemo morati patiti od jet-laga kada je riječ o sudjelovanju na nekom važnom međunarodnom turniru”, našalio se prvi potpredsjednik Kineskog nogometnog saveza Zhang Jian koji početkom 2013.  zamijenio na toj funkciji Weija Dija, inače viđenog kao nogometnog spasitelja koji je ovdašnji savez preuzeo nakon brojnih afera s namještanjem utakmica, pranjem novca i korupcijom bivših potpredsjednika Nana Yonga i Yanga Yimina.

Na konferenciji je bio i predsjednik saveza Cai Zhenhua, inače proslavljeni kineski stolnotenisač koji je, između ostaloga, i zamjenik čelnog čovjeka kineske Državne uprave za sport.

Gostima iz zemlje i inozemstva te brojnim predstavnicima kineskih medija, predstavljen je izgled glavnog, novog stadiona i njegovih pojedinih sektora, sportskih dvorana i ostalih objekata koji će se koristiti u svrhu ovog natjecanja. Predstavljen je također službeni logo, kao i njegov autor te dizajn ulaznica i pobjednički pehar kojeg će imati čast podignuti prvi osvajač turnira u Nanningu,  glavnom gradu južne kineske Autonomne pokrajine Guangxi Zhuang na granici s Vijetnamom..

Održavanje ovoga turnira svakako će pomoći dodatnom povećanju atraktivnosti te regije i njezina glavnog grada. Tome u prilog idu i najave tamošnjih najviših dužnosnika Huanga Weijinga i Xiea Qianga odnosno Zhanga Weija i Lija Binga kako je sve i više nego spremno za prvo izdanje turnira za koji se nadaju da će tom kraju donijeti mnogo više od nogometa.

Grupacija Wanda, uspostavljena 1988., jedan je od vodećih kineskih konglomerata te najveći državni investitor u kulturni i zabavni sektor koji je nedavno akvizicijom dviju američkih firmi stvorio najveću svjetsku kinematografsku grupaciju.

Wanda je također prije nešto više od godinu dana uspostavila i novi entitet – Wanda Sports, koji je zadužen za organizaciju ovoga turnira, akvizicijom Infront Sports&Medije i World Triathlon Corporationa.

Čelni čovjek Wande tada je istaknuo kako njegova grupacija ima velika očekivanja od razvoja i mogućnosti koje nudi sportska industrija. Prema njegovim riječima, značaj uspostave entiteta Wanda Sports nije samo integracija interesa te grupacije u sport, nego i istinsko širenje te jačanje njezina poslovanja u toj industriji, iskorištavajući potencijale koje ona nudi na velikom kineskom tržištu, koje se iz dana u dan raste i širi, s utjecajem na razvoj sporta diljem svijeta.

Budući planovi kineskog giganta uključuju i rast njegovih sredstava do jednog trilijuna yuana do 2020. s ukupnim prihodima od 600 milijardi yuana.

Nastojanja te grupacije, koja je ujedno vlasnik kluba Wanda Dalian te je nekoliko sezona zaredom bila glavni izdašni sponozor kineske Superlige, kao i brojnih drugih kineskih tajkuna usmjerena su i na najpoznatije europske nogometne klubove.

U nastojanju da ispune želju aktualnog predsjednika Xija Jinpinga da se Kina pretvori u nogometnu silu koja će jednom ugostiti, ali i osvojiti Svjetsko prvenstvo, najjači kineski poduzetnici krenuli su u inozemnu akviziciju i kupnju niza stranih klubova.

Mnogi su investirali ili preuzeli klubove poput Milana, Intera, Manchester Cityja, Aston Ville, a posebno je u fokusu španjolska La Liga. Daljnji planovi u ovom smislu se i dalje kuju. Glavni kupci su financijski potkoženi te politički dobro povezani poput već spomenute Wande (20% udjela u Atleticu iz Madrida) te Fosuna i China Media Capitala.

S druge strane izvedba kineske nogometne reprezentacije nikako nije u skladu s onom financijskom koju redovito priređuju tajkuni iz ovih krajeva. Kinezi su samo jednom otišli na SP i to 2002. kada ih je tamo poveo tadašnji izbornik, srpski trener Bora Milutinović koji ovdje uživa kultni status.

Kineskoj Superligi već nekoliko godina tepaju kako je nekvalitetno najskuplja s obzirom da se vrtoglava ulaganja za strane trenere i igrače nikako ne podudaraju s dobrim rezultatima. No, najnoviji turnir i čitava ova godina skupih ulaganja po Europi podsjetnik su kako Kinezi ne odustaju u svojim namjerama.

Komentiraj