GRADSKI URED “Elena je na nastavi, nije bilo formalno pravne pogreške”

Sandra Simunovic/PIXSELL

Malena Elena je upisana u školu u ponedjeljak, na nastavi je i nije učinjen nikakav formalno pravni propust Grada i Gradskog ureda za obrazovanje, rekla je voditeljica Odjela za školstvo u Gradskom uredu za obrazovanje Mirjana Berislavić u utorak te ujedno uputila ispriku jer dijete nije bilo upisano i raspoređeno po dolasku u školu.

Žao mi je što je došlo do takve situacije, no u dogovoru s roditeljima i ravnateljem škole djevojčica je upisana u školu u ponedjeljak prvi dan nastave i danas je na nastavi, rekla je Berislavić.

Na novinarsku tvrdnju kako je majka djevojčice dobila rješenje u petak popodne i upit što je trebala napraviti, Berislavić je rekla kako je majka mogla doći u školu radi upisa svog djeteta, no da je to mogla učiniti i u ponedjeljak u jutarnjim satima. Također se mogla javiti Gradskom ureda kako bismo riješili problem na koji je naišla, dodala je.

Pojasnila je da kad Ured donese rješenje, ono se dostavlja roditelju, ali ne i školi, nego ga škola dobiva kada postane pravomoćno. Naime, roditelj u roku 15 dana ima pravo žalbe na rješenje, a ako se ne žali rješenje se šalje školi. Pretpostavljam da se majka neće žaliti na rješenje i da je prihvatila upis u tu školu, rekla je Berislavić.

Napomenula je kako su danas razgovarali s roditeljima djevojčice koji su pokazali veliko razumijevanje i zahvalili na svemu što su zajedničkim naporima učinili. Ispričali smo se što se možda očekivalo da će Ured nazvati školu ili obavijestiti na drugi način ravnatelja, no postupak je takav, rekla je Berislavić.

Dogovorili smo, jer je majka izrazila želju i potrebu, da se djevojčici osigura pomoćnik u nastavi, tako da će se tijekom srijede, kada dobijemo svu dokumentaciju od škole, nastojati na taj način pomoći djevojčici, kaže Berislavić.

Na podsjećanje da će Elena biti u grupi sa sedam učenika s posebnim potrebama, iako ih treba biti pet, Berislavić je rekla kako će u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja nastojati pronaći škole u kojima bi se školovala djeca s teškoćama sukladno pravilniku.

Učinit ćemo sve da djevojčica normalno funkcionira u novoj sredini, a probleme na koje nailazimo nastojat ćemo i dalje rješavati otvaranjem novih punktova pri osnovnim školama u Zagrebu i zapošljavanju novih djelatnika, poručila je Berislavić.

Ravnatelj Osnovne škole Ivana Meštrovića Milivoj Magerl rekao je da “ne zna kako upisati školu osobu za koju ne zna da postoji, jer od kada je svijeta i vijeka roditelji upisuju djecu u osnovnu školu”.

Čim smo saznali da to dijete postoji i da je upućeno u našu školu u roku pet minuta smo ga upisali. Jedino mi je žao što dijete nije prozvano, a nije moglo biti jer nismo znali da postoji, ali je bilo na priredbi, rekao je Magerl.

Imamo razred za djecu s posebnim potrebama i roditelji su izuzetno zadovoljni s time, imamo odlične učiteljice, sve će to biti u redu, uvjeren je ravnatelj.

Komentiraj