Grdešić: “Situacija u Americi napeta, teška i zatrovana”

Situacija u Americi “ozbiljna je, napeta, teška, pa i zatrovana”, ocijenio je u Dnevniku HTV-a bivši hrvatski veleposlanik u SAD Ivan Grdešić.

“Sve ovisi o tome koliko će Trump biti bolestan, i u kakvom će stanju biti kad ozdravi”, kazao je Grdešić.

U slučaju da predsjednik ne može obavljati dužnost, njegove ovlasti privremeno preuzima potpredsjednik Mike Pence, koji je negativan na koronavirus.

No u slučaju da je i potpredsjednik spriječen obavljati dužnost, privremene predsjedničke ovlasti preuzima predsjednik Kongresa, a to je sada demokratkinja Nancy Pelosi, žestoka Trumpova protivnica. “To se još nikad nije dogodilo”, kazao je Grdešić.

Govoreći o predizbornoj predsjedničkoj kampanji, kazao je kako “obje strane traže novu taktiku”, pri čemu se “Biden ponaša vrlo kolegijalno”, jer je umanjio kritike Donalda Trumpa.

Grdešić predviđa da bi moglo biti otkazano sljedeće, drugo sučeljavanje Trumpa i Bidena, “što bi za demokraciju bilo odlično”, ironično je komentirao Grdešić.

“Krajnje je korektno da je Biden otkazao kritike Trumpa, što govori kakav bi on mogao biti predsjednik ako pobijedi – predsjednik koji brine o drugima”, kazao je Grdešić, koji je kazao kako je moguće da Biden zadrži dosadašnju prednost i pobijedi, ali “treba puhati i na hladno”.

“Ovi su izbori vrlo neizvjesni, ne samo zato što nijedan kandidat nema izrazitu prednost, nego i zato što je Trump najavio da možda neće priznati poraz ako Biden pobijedi”, kazao je bivši hrvatski veleposlanik u SAD.

Komentiraj