FaH

GRČKO-MAKEDONSKA GRANICA: Sve kritičnije zdravstveno stanje izbjeglica u Idomeni

U izbjegličkom kampu u Idomeni na grčko-makedonskoj granici stanje je postalo kritično, bosa djeca u blatu stoje pod kišom u redu za sendvič, klinike su prepune, žene na izmaku snaga.

“Stanje je jako loše, to je jedna od najtežih situacija koje smo imali”, rekao je predstavnik nevladine udruge Save the Children. Oko 14.000 izbjeglica, od koji su polovica žene i djeca, danima su blokirani su u Idomeni, na granici s Makedonijom.

Većina se sklonila u dva šatorska logora, a drugi na otvorenom uzalud čekaju otvaranje granice zatvorene 4 dana.

“Više desetaka djece je teško bolesno i stanje je kritično”, upozorio je Leigh Daynes, direktor Liječnika bez granica naglasivši da zatvaranje granica neće spriječiti izbjeglice da dođu u Europu.

Zamjenica američkog državnog tajnika Victoria Nuland je došla u četvrtak u Idomeni, ali nije komentirala stanje.

Ispred dviju ambulanti protežu se dugi redovi u kojima više stotina ljudi nose djecu koja kašlju ili plaču.

Jedan liječnik je rekao da se hitni slučajevi prebačeni u Kilkis 60 km od Idomenija ili u Solun. Ali pedijatrijski odjel bolnice Kilkis je davno premašio svoje kapacitete od 18 osoba i tamo je trenutačno hospitalizirano 34 djece.

I odrasli su lošeg zdravlja, mnoge žene su rodile, ali neke su pobacile zbog loših uvjeta u logoru.

Više od 400 izbjeglica je dragovoljno otišlo iz logora u Idomeniju 600 km južnije u Pirej, veliku luku blizu Atene gdje se velika većina njih iskrcala prije nekoliko tjedana.

U čekaonicama za trajekt i šatorima nagurane su tisuće izbjeglica koji čekaju upućivanje prema logorima diljem zemlje. Najmanje 8 autobusa je u četvrtak bilo spremno odvesti cijele obitelji u logore u Larisu i Triaklu, u središtu zemlje.

Ured EU za pomoć azilantima (EASO) pokušava provesti u djelo europski program premještanja izbjeglica u EU, ali procedura  traje najmanje dva mjeseca.

Komentiraj