GRČKI REFERENDUM Grčka vlada ne razmišlja o paralelnoj valuti

Grčka vlada ne razmišlja o uvođenju paralelne valute, rekao je u nedjelju dužnosnik grčke vlade pošto su ankete pokazale da Grci vjerojatno odbijaju odredbe kojima im međunarodni kreditori uvjetuju pomoć.

“Ne razmatramo mogućnost uvođenja paralelne valute”, rekao je za televiziju Star Euklid Cakalotos, koordinator pregovora s kreditorima. “Ja mislim da nas neće izbaciti. Spremni smo se s njima već večeras sastati”, dodao je o mogućnosti izlaska Grčke iz eurozone.

Političari eurozone upozoravali su Grke da bi glas ‘Protiv’ otežao Europskoj središnjoj banci pružanje pomoći njihovoj zemlji.

 

  • Grčka vlada ne razmišlja o uvođenju paralelne valute
  • Ankete pokazale da Grci odbijaju odredbe kojima im međunarodni kreditori uvjetuju pomoć

 

Grčke su banke zatvorene već tjedan dana, a vlada je već rekla da se neće ni otvoriti dok se s kreditorima ne postigne sporazum. Grčka vlada želi taj sporazum što prije, kaže vladin glasnogovornik Gabrijel Sakelaridis. “Pregovori se moraju vrlo brzo završiti, za 48 sati”, rekao je Sakelaridis grčkoj televiziji nakon okončanja referenduma. “Učinit ćemo sve da uskoro postignemo dogovor”.

Grčki ministar financija razgovarat će već u nedjelju s vodećim grčkim bankarima, nakon što su ankete pokazale da su Grci na putu odbacivanja prijedloga vjerovnika o izlasku iz krize, objavio je Reuters pozivajući se na grčko ministarstvo financija.

Očekuje se da će odgovor “ne” stvoriti dodatni pritisak na banke za koje vladini dužnosnici kažu da se neće otvoriti dok se ne postigne sporazum s kreditorima.

Komentiraj