Grčki premijer u Europskom parlamentu: “Moramo proširiti Europu na Zapadni Balkan”

“Nemojmo zaboraviti Zapadni Balkan”, poručio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u svom govoru pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu. Mitsotakis je svoje viđenje trenutnog stanja u EU, ali i svoju viziju budućnosti Europe predstavio u sklopu rasprave “Ovo je Europa”, koju je u Europskom parlamentu pokrenula predsjednica Parlamenta Roberta Metsola.

“Moramo proširiti Europu na Zapadni Balkan. Mi želimo Zapadni Balkan u Europi i Europu u Zapadnom Balkanu. I Grčka je također Zapadni Balkan”, poručio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis je naglasio kako su nacionalni izazovi europski izazovi i da se niti jedan nacionalni egoizam ne može održati u Europskoj uniji. “Naša jedina izvjesnost je neizvjesnost globalnog svijeta. Nama treba neovisna, stabilna i snažna Europa koja će objediniti sve svoje narode i biti važan čimbenik na globalnoj sceni. Za to je potrebna zajednička obrambena i sigurnosna politika, koordinirano djelovanje, jedinstvena energentska politika i digitalno zapadno društvo koje je svjetionik svima u svijetu.”

Foto/ Renata Škudar

“Europa mora biti strateški dionik kada se radi o rješavanju problema krize energenata, tu moramo biti jedinstveni i boriti se protiv demagogije. Energetska kriza utječe na cijenu svih proizvoda i to je barut, oružje, koje se može iskoristiti za rast populizma. Europska unija nije demokracija bez lica , već društvo koje može pomoći svakom svojem stanovniku”, dodao je.

Mitsotakis se je osvrnuo i na rusku agresiju na Ukrajinu: “Danas je sve više jasno da će nas neutralnost dovesti do vakuuma koji si ne smijemo dopustiti. Mi smo na strani mira, međunarodnog prava i zapadnog društva i zato smo protiv ovakvog despotstva. Borba u Ukrajini nije “samo nešto” što se događa u svijetu, nego je to prekretnica za čitavu Europu. Moramo stati uz Ukrajinu da  se u budućnosti ne bi dogodilo da netko drugi opet pokuša destabilizirati Europu. Mi smo ti koji moramo biti spremni na jaki odgovor protiv svakog imperijalizma.”

Komentiraj