epa

Grčki premijer obišao opožarena područja

Grčki premijer Aleksis Cipras u ponedjeljak je prvi puta posjetio mjesta na kojima su izbili devastirajući požari u kojima je u prethodnom tjednu smrtno stradala 91 osoba, ponovo izazvavši žestoke kritike oporbe koja traži ostavke dužnosnika odgovornih za tu tragediju.

Cipras, koji je o svom posjetu opožarenim područjima izvijestio tek nekolicinu medija, zadržao se u priobalnim gradićima Mati i Rafina oko jedan sat. Upravo u tim mjestima, na 40-ak kilometara istočno od Atene, izbili su prije tjedan dana šumski požari, najsmrtonosniji u povijesti zemlje.

“Posjetio sam mjesta tragedije i razgovarao s građanima, inženjerima, vojnicima. Tuga je golema, ali treba odati počast onima koji su se suprotstavili vatrenoj stihiji i koji se sada bore s obnovom i saniranjem štete”, napisao je Cipras na Twitteru.

Kritizirajući premijera koji je u trenutku tragedije skratio posjet BiH, a potom na tri dana nestao s radara, glavna oporbena stranka Nova demokracija te oporbeni mediji ovaj današnji “tajni” posjet ocijenili su “medijskom zabavom” čiji je cilj izbjeći bijes ljudi pogođenih tom tragedijom.

Cipras je u petak preuzeo “političku odgovornost” za katastrofu, ali nije do sada pojasnio što to znači. Mediji posebice kritiziraju nedostatak koordinacije rada raznih službi koje su bile zadužene za upravljanje kriznom situacijom.

Komentiraj