Grčki parlament započeo raspravu o imenu Sjeverna Makedonija

EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Grčki parlament u srijedu je započeo raspravu o dogovoru oko imena Makedonije, a koji je duboko podijelio tu zemlju.

Glasanje se očekuje kasno u četvrtak s tankim “za” usprkos negodovanju oporbe i šireg dijela javnosti.

Po dogovoru, Makedonija će promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija, dodajući pritom geografski pokazatelj koji će ih razlikovati od grčke regije na sjeveru te zemlje.

Kada parlament ratificira dogovor, Atena će priznati svoje sjeverne susjede pod novim imenom.

Dogovor, koji je postignut nakon dugih diplomatskih previranja u kojem je Atena blokirala Skoplje u pristupnim pregovorima s NATO-om i Europskom unijom, izazvao je veliko nezadovoljstvo grčke javnosti.

Prošli tjedan grčki premijer Aleksis Cipras preživio je glasanje o povjerenju vladi povezano s postignutim dogovorom u srijedu.

Očekuje se da će pogurati dogovor u parlamentu, no samo s tankom većinom. U glasanju o povjerenju vladi podržao ga je 151 od 300 parlamentaraca.

U nedjelju je preko 100,000 prosvjednika izašlo na ulice na poziv desnih nacionalističkih skupina da se okupe u Ateni, nedugo nakon toga sukobili su se sa policijom.

Nacionalisti vjeruju kako je Cipras dao Makedoncima previše, jer i dalje imaju “Makedonija” u svome imenu. Nezadovoljnici također kažu kako je Skoplje pokušalo Grčkoj ukrasti njeno helensko nasljeđe.

Komentiraj