EPA/SEBASTIAN SILVA

GRČKI IZVORI TVRDE Erdogan zaprijetio da će Europu preplaviti migrantima

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u studenom je zaprijetio da će Europu preplaviti migrantima ukoliko mu čelnici Europske unije ne ponude bolji sporazum kako bi pomogla u upravljanju bliskoistočnom izbjegličkom krizom, izvješćuje u ponedjeljak grčki informativni portal euro2day.gr

Objavljujući zapisnik vrlo napetog razgovora iz studenoga prošle godine, grčki portal vijesti otkriva duboko međusobno nepovjerenje i netrpeljivost na razgovorima između Erdogana i dvojice visokih europskih dužnosnika, predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

“Možemo otvoriti vrata prema Grčkoj i Bugarskoj bilo kada i ukrcati izbjeglice na autobuse (…) I kako ćete izaći na kraj s izbjeglicama bez sporazuma? Ubiti ih?”, prenosi portal Erdoganove riječi koje se nalaze u prijepisu zapisnika tog sastanka. Prema istom izvoru, Erdogan je od EU-a zatražio šest milijardi eura tijekom dvogodišnjeg razdoblja, a kada je Juncker kazao da je u ponudi samo polovicu iznosa, odgovorio mu je da Turska novac EU-a ionako ne treba.

EU je na kraju dogovorio fond pomoći od tri milijarde eura za poboljšanje prihvata izbjeglica u Turskoj. U užarenoj raspravi, kako pokazuje dokument, Erdogan je često prekidao Junckera, bivšeg luksemburškog premijera, i Tuska optužujući EU da je prevarila Tursku te Junckera optužio za neuljuđeno ponašanje prema njemu osobno. Erdogan mu je, kako navodi euro2day.gr, rekao da bi trebao pokazati više poštovanja prema zemlji od 80 milijuna stanovnika te da je “Luxembourg tek kao običan gradić u Turskoj”.

Bruxelles u međuvremenu ponavlja da se priljev migranata iz Turske nije znatnije smanjio od summita dviju strana u Ankari u studenom kada je i dogovorena pomoć Turskoj za zbrinjavanje migranata.

Spomenuti sastanak na kojem se nisu birale riječi je najvjerojatnije održan 16. studenoga u Antaliji, nakon summita G20, tvrdi grčki portal.

Komentiraj