Postoje “ozbiljne indicije” da je smrtonosni požar koji je u ponedjeljak buknuo istočno od Atene “podmetnut”, rekao je u četvrtak ministar grčke civilne zaštite Nikos Toskas.

“Postavljamo si mnoga pitanja o požaru koji je buknuo na gori Pendeli” i proširio se na Mati, grad u kojemu je bila većina od 83 žrtve i “neću vam skrivati da su nas ozbiljne indicije navele na pokretanje istrage”, kazao je Toskas na tiskovnoj konferenciji koju je održao zajedno s glasnogovornikom vlade Dimitrisom Tzanakopulosom te sa zapovjednicima vatrogasaca i policije.

Po riječima Toskasa, prema satelitskim snimkama nekoliko je požara izbilo u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. “Ne samo da ima indicija, nego i ozbiljnih znakova koji upućuju na kriminalnu aktivnost”, dodao je ministar ne navodeći detalje.

epa06907188 Residents react as they look at burned cars following a forest fire in Mati a northeast suburb of Athens, Greece, 24 July 2018. At least 50 people have lost their lives in wildfires that broke out in eastern Attica while there are fears of even more casualties, as many telephone calls have been made to the Fire Brigade to report missing persons. Hundreds of firefighters are battling the fires as regional Greek authorities declared a state of emergency in the Attica region, in the eastern and western parts of greater Athens, media reported. EPA/YANNIS KOLESIDIS

Prema ranijim izviješćima, grčka policija istražuje kako je došlo do toga da vatra bukne na tri različite lokacije istodobno.

Bolna identifikacija više od 80 poginulih u požaru na istočnoj obali Atene nastavila se u četvrtak dok je tijekom poslijepodneva obližnje područje nakon požara zahvatilo olujno nevrijeme u kojemu je pričinjena znatna šteta, ali zasad nema informacija o žrtvama.

Tri dana nakon požara u okolici Matija, s dosad najvećim brojem žrtava u toj zemlji, službeni podatci o broju žrtava i dalje rastu te posljednji podaci govore o 83 poginule osobe.

Forenzičari pokušavaju identificirati desetke tijela pronađenih na opožarenom području pomoću DNK osoba koje bi im mogle biti u srodstvu.

Nadaju se taj posao dovršiti u subotu. Jedan od njih je za grčku agenciju ANA-u rekao da je “velik broj tijela potpuno izgorio, što otežava identifikaciju”.

Komentiraj