Getty Images

Grčka: Usprkos zaokretima, Cipras i dalje popularan

Bivši grčki premijer Aleksis Cipras koji se na parlamentarnim izborima 20. rujna kandidira za drugi mandat, i dalje je popularan među Grcima koji su, unatoč najavi novih mjera štednje, većinom privrženi euru, ocjenjuju analitičari.

Za tri tjedna Grci će ponovno na izbore, a radikalna ljevica Siriza koja se rascijepila nakon nagla zaokreta njezina vođe Ciprasa, ima najveću potporu u trima anketama, prvim objavljenim nakon premijerove ostavke 20. kolovoza.

Iako je prednost mala – od 1 do 3,5 postotnih bodova, ovisno o institutu – Siriza u svim trima anketama prednjači ispred svog suparnika s desnice, Nove demokracije (ND).

Premda je potpuno odustao od obećanja da će ukinuti mjere štednje, mladi 41-godišnji čelnik i dalje je najpopularniji političar u Grčkoj (29,5 posto potpore javnosti), ispred predsjednika ND-a Vangelisa Mejmarakisa (26 posto).

“Ciprasov je uspjeh što predstavlja proeuropsku orijentaciju Grka”, rekao je za AFP politolog Georges Sefertzis.

Narod mu je uglavnom zahvalan što je Grčku zadržao u eurozoni usprkos prijetnji “Grexita” (izlaska iz eurozone) koja se čula u veoma teškim pregovorima s Bruxellesom o novom paketu financijske pomoći.

Usprkos gorkom lijeku koji se spremaju progutati, Grci žele ostati u eurozoni. Po anketi Metron Anasysisa, 79 posto ispitanika želi i dalje euro kao valutu.

Većina Grka (55 posto) misli da je dobro što je Cipras prihvatio treći paket međunarodne pomoći na tri godine vrijedan 86 milijarda eura.

Iako su već isrpljeni beskrajnom gospodarskom krizom, Grke očekuju bolni rezovi. Kroz povećanje PDV-a i smanjenje mirovina još jednom će stegnuti remen iako su ga prije samo osam mjeseci izabrali zbog obećanja da će ukinuti mjere štednje.

“Grci još nisu stvarno osjetili učinak novog dogovora (o paketu pomoći), zato Cipras uspijeva sačuvati kapital simpatija”, rekao je za AFP politolog Georges Contogeorgis.

U subotu je, označivši početak predizborne utrke, izjavio da se ne treba “predati”, nego “ostati na nogama i boriti se”.

Ipak je “izgubio polovicu popularnosti” od izbora, ističe Contogeorgis.

Na izborima održanim 25. siječnja, stranka tog bivšeg člana Komunističke mladeži osvojila je 36,3 posto glasova, odmaknuvši daleko ispred ND-a (27,8 posto).

Komentiraj