Grčka prihvatila reformski zakon u zamjenu za nastavak pomoći

EPA/SIMELA PANTZARTZI

Grčka je u četvrtak izglasala reformski zakon kako bi osigurala nastavak financijske pomoći međunarodnih kreditora, no zbog dvojice zastupnika buntovnika parlamentarna većina istanjila se na samo dva mjesta prednosti.

Zakon čijim je izglasavanjem vlada Aleksisa Ciprasa osigurala isplatu 2 milijarde eura iz paketa pomoći kojom Europska unija i Međunarodni monetarni fond spašavaju prezaduženu Grčku, dio je reforma koje se Cipras obvezao provesti, a važne su za novi program pomoći od 86 milijarda eura.

  • Vladajuća koalicija ljevice i desnice spala je na samo 153 glasa u parlamentu od 300 mjesta pošto su izbačeni Nikos Nikolopoulos iz Neovisne grčke stranke (desnica) koji je glasao protiv te Stathis Panagoulis iz Ciprasove Sirize (ljevica) koji se suzdržao.

Upravo 153 glasa bilo je potrebno da prođe zakon kojim se uređuju porezna dugovanja i razina zašite dužnika od zapljene nekretnine.

To je pitanje bilo bolno u pregovorima Atene i međunarodnih kreditora. Cipras je poručio Grcima da im nitko neće plijeniti dom.

“Odbijam baciti na ulicu korisnike zajma koji se bore za život, ostaviti ih na milost banaka koje se sve više bogate u godinama korupcije”, rekao je Pangoulis.

Deseci ljudi prosvjedovali su u četvrtak u središtu Atene.

“Vlada je poručila da neće zaplijeniti nijedan dom, ali danas su pogazili naša prava”, rekao je Giorgos Tzifonos, umirovljenik koji je prosvjedovao pred bankom.

Vlada će u petak nastaviti pregovore s međunarodnim novčarskim ustanovama o novom paketu reforma.

Komentiraj