Nepoznati počinitelji napali su u petak izbjeglički kamp u Soudi na grčkom otoku Chiosu. Napadači su na kamp bacali Molotovljeve koktele, vatromete i kamenje, a više od 150 izbjeglica je pobjeglo, prenose svjetski mediji.

Drugi je ovo dan nasilja u i oko kampa Soude, dok se na otoku Chiosu nalazi više od 4 tisuće izbjeglica. U napadu je uništeno nekoliko šatora, priopćio je UNHCR. U nasilju u srijedu ozlijeđeno je četvero izbjeglica na koje su napadači ispalili vatromet. Grčka policija navodi kako je vatromet ukraden iz lokalne trgovine.

U petak je jedan izbjeglica pogođen kamenom u glavu, pri čemu je teško ozlijeđen i nalazi se u bolnici. Noćas su napadači bacali Molotovljeve koktele na kamp te je uništeno nekoliko šatora. “Ljudi su preplašeni, teško ih je nagovoriti da se vrate natrag u kamp”, rekao je Roland Schoenbauer, UNHCR-ov glasnogovornik u Grčkoj.

Napadnuta su i dva lokalna humanitarna radnika, koja su kasnije hospitalizirana. Prema pisanju nekih grčkih medija, u nasilje su uključene neke grčke ultradesničarske skupine.

Komentiraj