epa06914199 Greek firefighters search for missing people, as Fotini Matrakidis holds flowers next to the point where a six month baby died, following a deadly forest fire in Mati, a northeast suburb of Athens, Greece, 27 July 2018. The confirmed death toll from forest fires that raged through seaside resorts near the Greek capital Athens has increased to 87. According to an announcement by Fire Brigade, the search for more missing persons in the burnt out buildings in eastern Attica is continuing. EPA/YANNIS KOLESIDIS

Ožalošćeni su se okupili u crkvi u grčkome primorskom gradu Matiju u nedjelju gdje uz plač i paljenje svijeća žale za žrtvama strašnog požara koji je ovaj tjedan opustošio popularno ljetovalište pored Atene.

Premijer Aleksis Cipras suočio se sa žestokim optužbama zbog vladine reakcije na požar i obećao je nacionalni plan kako bi se izbjeglo ponavljanje katastrofe.

Spasilačke ekipe još uvijek tragaju za preživjelima u požaru koji je počeo prošli ponedjeljak u Matiju, 30 kilometara od Atene, u kojemu je poginulo 88 ljudi a deseci su ozlijeđeni.

“Neki su preživjeli, a onima koji su poginuli želim da im je dobro u raju”, rekla je 77-godišnja Teano Cikulu.

“Posvuda je gorjelo, muž i ja smo gasili našu kuću kako ne bi izgorjela i ona”, rekla je.

Cipras je prihvatio punu političku odgovornost za katastrofu u petak i obećao niz promjena, uključujući i promjenu u pogledu nezakonite i opasne gradnje koja je vjerojatno i pogoršala požar.

Glavna oporbena Nova demokratska stranka koja vodi u izbornim anketama pozvala je vladu u nedjelju da se izjasni koliko je točno nestalih ljudi  i kritizirala je Ciprasov nastup na televiziji u noći dok je gorjelo.

Požar je iza sebe ostavio spaljeno drveće, pepeo, uništene kuće, a operacije čišćenja još traju.

Pljuskovi su u nedjelju pogodili regiju nakon obilnih oborina i poplava u tom području u subotu, što vlastima otežava pokušaje pronalaženja preživjelih.

Komentiraj