Grčić o inflaciji i rastu cijena: “Sve je uzrokovano globalnom krizom. Nisam optimist”

Saborski zastupnik Branko Grčić u srijedu je govorio o inflaciji. Rekao je kako je u Hrvatskoj najviše poskupila energija, a onda hrana.

“Problem je što je inflacija uzrokovana globalnim krizama i mi možemo malo učiniti. Ali ipak možemo. Mi moramo biti svjesni da Hrvatska ima dijelom svoje energente, najviše električne energije i plina. Za hidroelektrane se ništa nije promijenilo, tu troškovi nisu porasli, a cijena je porasla. Tu ima komponenti da se to preraspodijeli i da cijena ne raste tri puta”, rekao je Grčić za N1 Televiziju.

Govoreći o paketu mjera koji je Vlada uvela da ublaži udar rasta cijena na građane, on kaže: “Ima i nešto što nisu napravili. Bio je plinski šok, od Nove godine je cijena plina rasla tri puta gospodarstvenicima. Vlada je uvela onih 10 – 15 lipa subvencije, ali ne potrošačima električne energije. Nikakve subvencije za električnu energiju nije bilo niti je ima. Zalažemo se i za to. Kad vam tri puta tako važan energent poskupi, svi vaši planovi u toj godini padaju.”

Što se tiče rasta cijena u trgovinama, Grčić kaže kako nitko ne zna što će se događati u narednim mjesecima. “Teško je predvidjeti u kojem će smjeru ići ova kriza, vidite da se pojavljuju novi elementi. Barem do kraja ove godine, nisam optimist”, kaže dodajući da se od Europe i Hrvatske očekuje da organiziraju alternativne dobavne pravce i da to naprave što prije.

Komentiraj