Goran Kovacic/PIXSELL

GRČIĆ: HDZ-ova najava smanjenja PDV-a je predizborna patka

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić nazvao je u utorak HDZ-ovu najavu smanjenja PDV-a “predizbornom patkom”, ocjenivši da je HDZ-ov program neralan i puno košta, dok je SDP-ov program realan s konkretnim mjerama.

“Naš program je realan s konkretnim mjerama, a s druge strane imate nešto što je potpuno nerealno, nema utemeljenje u logici, onome što nas čeka u iduće četiri godine kada je riječ o konsolidaciji države, javnih financija, deficita i javnog duga. Sve te njihove mjere, a i neke druge koje su predložili, zapravo jako puno koštaju”, rekao je Grčić koji je sudjelovao na 14. HBOR-ovoj međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza.
Ustvrdio je da SDP nije dao nikakva velika obećanja, već 20-ak konkretnih mjera kojima će poboljšati kvalitetu života građana i osigurati dobre pretpostavke za rast njihova standarda.
Odbacio je kritike da su programi SDP-ove i HDZ-ove koalicije slični i da su obje strane pokazale nevoljkost da smanje državnu upravu.
HDZ-ovo smanjenje PDV-a dovelo bi do raspada javnih financija
“U programu HDZ-ove koalicije stoji da će u iduće dvije godine smanjiti stopu PDV-a s 25 na 23 posto, a onda u iduće dvije godine s 23 na 20 posto. To stoji blizu 20 milijardi kuna.  Nadam se da do toga neće doći jer bi to značilo kompletan raspad javnih financija”, ustvrdio je Grčić.
To je ključna razlika među nama, mi ne dajemo takva obećanja jer su potpuno nerealna, istaknuo je Grčić podsjetivši da je 2003. tadašnji kandidat za premijera Ivo Sanader isto tako najavljivao smanjenje PDV-a s 22 na 20 posto, no HDZ to nije proveo nakon što je došao na vlast.
“Mislim da je ovo predizborna patka i da od toga neće biti ništa. Ono što smo mi predložili, iza svake te mjere osobno stojim”, poručio je Grčić.
Tvrdi da je SDP-ova najava smanjenja PDV-a na 13 posto na petnaestak poljoprivrednih proizvoda sigurna jer ne predstavlja veliki trošak za državu i proračun.
Vezano uz najavu daljnjeg smanjenja poreznog opterećenja plaća, ocijenio je kako je SDP-ova Vlada pokazala da je to moguće i da to ima snažni efekt na BDP. “Iza toga čvrsto stojimo i mislimo da se taj trošak isplati. To nije veliki trošak, to je neusporedivo u odnosu na ovo što nudi HDZ”, dodao je Grčić.
“POS, POS plus, POS najam, to su konkrentne mjere kojima smo osigurali daleko povoljnije uvjete od onih kada se kreditima u švicarskim francima kupovalo stanove pa se došlo u dužničko ropstvo”, rekao je.
Minimalna plaća od 4000 kuna je nerealna
Ne navodeći o kojim je strankama riječ, nerealnim je ocijenio i to što su neke u razgovoru sa sindikatima nudile minimalnu plaću od 4000 kuna.
Ova je Vlada dva puta povećavala minimalnu plaću nakon razgovora sa sindikatima i poslodavcima. Takva neodmjerena obećanja ruše dobar dio hrvatske industrije i gospodarstva zato što uništavaju konkurentnost, a ako firme i poslodavci pristanu na takve iznose morat će otpustiti značajan broj ljudi kako bi postali konkurentniji, upozorio je.
“Želimo poboljšati socijalni položaj najmanje plaćenih radnika u Hrvatskoj, ali ne možemo to raditi na uštrb smanjenja broja zaposlenih. To je jedini realan pristup”, dodao je.
Nije želio komentirati odbijanje predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da izađe na televizijska sučeljavanja. “To je njegova odluka”, kratko je odgovorio.

Komentiraj