Grburić: “Sestre su na rubu plača, u covid jedinici imaju po 15 teških bolesnika”

Brankica Grburić, medicinska sestra iz KB-a Sv. Duh i iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, opisala je s čime se medicinske sestre i tehničari suočavaju u vrijeme naglog rasta broja najteže oboljelih od covida.

Gostujući na N1 televiziji, Grburić je kazala da su svi bili nespremni na ovu pandemiju te da se zdravstveni sustav se cijelo ovo vrijeme pripremao odnosno poboljšavao. “Medicinske sestre, uvijek smo govorili da nas nedostaje, pa bi od mene bilo nemoguće reći da nas ima. Nedostatak medicinskih sestara naravno da se osjeti”, kazala je.

Ističe da je sedam posto medicinskih sestara je iz zdravstvenih ustanova prebačeno u covid bolnicu. “Da se ne misli da nama te medicinske seste ne fale na odjelima i u intenzivnim jediniciama. Naravno da nam fale”, dodala je.

Potom je kazala da ju jako ljudi kada se spominje ‘broj postelja’. “Treba govoriti o tome koliko je teška zahtjevnost bolesnika, jer mi radimo kategorizaciju bolesnika koja govori o stupnju potrebe za njegom i intervencijom”, kaže i dodaje da je kapacitet rada smanjen odlaskom sestara, ali i to da “svaki teški bolesnik koji zahtijeva hitnu intervenciju ili neki postupak, ne može ga se ostaviti, njemu se mora pružiti pomoć.”

“Svaki naš bolesnik ostaje i dalje na respiratoru, ostaje s potrebama intenzivnog liječenja i monitoringa”, opisala je stanje u bolnicama odakle sestre odlaze, a potom nastavila o tome kamo dolaze, u covid bolnicu:”Otvaraju se intenzivne jedinice. One bi prvo trebale biti dobro opremljene, da se ne gubi vrijeme.”

Problem je, istaknula je s mladim sestrama i tehničarima: “Upozoravali smo kakav je problem s edukacijom mladih medicinskih sestara, gdje nije dovoljno reći: ‘Nauči online preko interneta’, jer online se ne može naučiti vještina i postupak. To mora biti intenzivno u intenzivnoj jedinici, najmanje šest mjeseci, kako bi bila spretna i sposobna u vještinama i sukladno svemu raditi s kolegicama koje tamo rade već duže vrijeme.”

U takvoj situaciji njima se gomilaju problemi od ranije: “Nama treba standard koji je postavljen, koji nikad nije poštivan… Kad smo dobili Pravilnik o minimalnim uvjetima, tada se škrtarilo, gledalo se da što jeftinije prođe… Te medicinske sestre žele raditi, vrijedne su, same su se prijavile u covid bolnicu. Međutim, vrlo često nazovu: ‘Ali ja to ne znam raditi, ja to ne mogu raditi, ja sam opterećenje tamo!’

Ističe da njihove medicinske sestre imaju po 15 bolesnika u covid jedinici, 15 teških, zahtjevnih bolesnika gdje su, ispričala je, sestre na rubu plača, jer ne mogu pružiti kompletnu skrb i sve što bi trebalo. “A da ne kažem kad se radi intervencija okretanja bolesnika na trbuh, da treba najmanje šest medicinskih sestara”, otkriva.

Istaknula je da, još otkako je Vrhovni sud prije točno godinu dana donio pravorijek o tome da se zdravstvenim radnicima moraju plaćati prekovremeni i dežurstva kako spada, da se još uvijek čeka na izračun koliki je dug prema njima.

Komentiraj