Grbinovi protivnici do jeseni odgodili odluku o osnivanju novog kluba

Oproba aktualnom šefu SDP-a želi pričekati jesen kako bi donijela konačnu odluku o potencijalnom raskolu unutar stranke

Saborski zastupnici SDP-a koji se ne slažu s politikom aktualnog predsjednika stranke Peđe Grbina još uvijek nisu donijeli konačnu odluku oko nastavka svog djelovanja unutar Kluba zastupnika SDP-a. Iako se o njihovu izlasku iz tog kluba nagađa već neko vrijeme, odnosno otkako je Glavni odbor SDP-a dobio odluku o raspuštanju zagrebačke organizacije, jedan od vodećih ljudi te grupacije za Nacional je izjavio da odluka još nije donesena te da će odluka o izlasku iz stranke i osnivanju novog kluba biti donesena na jesen. Po njegovim riječima trenutno većina Grbinovih oponenata nije sklona takvom scenariju i male su šanse da oni na jesen izađu iz stranke i osnuju novi klub. Taj saborski zastupnik SDP-a ovako je prokomentirao cijelu situaciju:

“Nekoliko je razloga zašto je malo vjerojatno da ćemo se odlučiti na taj korak. Prvi je da nam je svima stalo do SDP-a i ne vidimo svoju političku budućnost izvan SDP-a. Druga je ta da smatramo da Grbin i njegovi suradnici neće još dugo moći na ovakav način voditi stranku i s daljnjim padom rejtinga SDP-a pozivi za njegovom ostavkom bit će sve jasniji i sve glasniji. Treći razlog je taj što želimo vidjeti kako će se razviti cijela situacija oko zagrebačke organizacije i hoće li se krenuti u obračune i izbacivanja nekih istaknutih članova poput Davora Bernardića i Rajka Ostojića. Ako se to dogodi, onda su sve opcije na stolu. Međutim, izlazak iz SDP-a i osnivanje novog kluba u ovom trenutku nije uopće realan i nadam se da će tako i ostati.”

Broj zastupnika SDP-a u Saboru u budućnosti bi mogao biti puno manji ako se ostvare najave o osnivanju novog kluba. PHOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Isti izvor Nacionalu je potvrdio i da Grbinovi oponenti žele pričekati par mjeseci da vide kako funkcionira suradnja između SDP-a i Možemo! u Zagrebu te da i to u budućnosti iskoriste kao argument protiv aktualnog vodstva. Naime, ako se pokaže da SDP ne koristi dovoljno tu suradnju i da popularnost stranke nastavlja padati, dok popularnost Tomislava Tomaševića nastavi rasti, to bi se mogao iskoristiti kao argument protiv Grbina u unutarstranačkim borbama jer bi Možemo! uskoro i službeno mogla postati druga najpopularnija stranka u Hrvatskoj, jednako kao što je i Tomašević po posljednjim anketama najpopularniji političar u Hrvatskoj.

S druge strane, iz Grbinova se okruženja može saznati da je još prerano za bilo kakve ocjene suradnje s Možemo! i da će se prve ocjene moći dati tek za dva ili tri mjeseca.

Komentiraj